null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het Nationaal Hitteplan treedt maandag in werking: “Let op smog”

We hebben het er allemaal over. Het wordt vanaf maandag snikheet met temperaturen boven de dertig graden. Daarom treedt vanaf die dag het Nationaal Hitteplan in werking. Door de hitte kan in Nederland en een groot deel van Europa ook smog ontstaan, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het advies is het rustig aan te doen en te letten op kwetsbare mensen.

Suzanna TimmerGetty Images

Rijkswaterstaat en provincie staan klaar om bruggen koel te houden, in zorg- en ouderencentra gelden hitteprotocollen om uitdroging of een hitteberoerte te voorkomen. Er kunnen ook vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen ontstaan.

Let op elkaar

“Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben”, aldus het RIVM.

Mensen met een chronische aandoening, eenzame mensen, daklozen, personen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen noemt het RIVM ook. “Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer, de zogenaamde zomersmog, hebben eigenlijk invloed op iedereen.”

Water drinken en koelen

Het advies is veel water te drinken, je woning koel te houden en het rustig aan te doen. Dus even niet hardlopen of zware klussen doen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon ergens een verkoelende duik nemen. In bloedhete landen blijven mensen op verschillende manieren koel. Let vooral ook op mensen in de omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken, zoals ouderen of extra kwetsbaren.

Code geel

Maandag stijgt het kwik al naar de 30 graden en in het zuiden zelfs 30 tot 35 graden, waarna het heel hard omhoog schiet. Dinsdag worden temperaturen verwacht van tussen de 33 en 37 graden in het midden en zuiden van het land. Nederland krijgt maandag en dinsdag code geel. Dat wordt mogelijk nog oranje. Woensdag wordt het gelukkig al weer wat koeler, zo is de verwachting.

Eerste dag Vierdaagse geschrapt

Door de hitte wordt ook naar - grote - events gekeken. Zo heeft het bestuur van stichting De 4Daagse besloten de eerste wandeldag van de 104e Vierdaagse die dinsdag op het programma stond te schrappen. De weersomstandigheden zijn volgens de organisatie dinsdag “nog slechter dan In 2006" toen er twee wandelaars overleden. Het zou zelfs code rood zijn rond Nijmegen, waar de Vierdaagse de eerste dag doorheen trekt.

Bron: De Telegraaf/ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden