null Beeld

Het nieuws van dinsdag 13 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van dinsdag 13 januari.

A.V.

Asbest vrijgekomen bij grote brand Wateringen

In een bedrijfspand in het Zuid-Hollandse Wateringen woedde in de nacht van maandag op dinsdag een zeer grote brand. Bij de brand is asbest vrijgekomen; hoeveel en waar de asdeeltjes terecht zijn gekomen is nog niet duidelijk. Waar de brand precies uitbrak, wel: in een verf- en behangloods aan de Poeldijkseweg. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand is overgeslagen naar omliggende woningen. Omwonenden moesten ramen en deuren dichthouden; zeker twintig van hen moesten hun huis verlaten, aldus de veiligheidsregio. De bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis.

Cartoon van de profeet Mohammed op cover nieuwe Charlie Hebdo

Met een traan op zijn wang houdt Mohammed een bord vast waarop staat: “Je suis Charlie”. Daarbij staat “Alles is vergeven”. De uitgave van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo die woensdag uitkomt, krijgt geen oplage van een miljoen stuks, zoals was aangekondigd, maar drie miljoen. Er is veel vraag naar, ook vanuit het buitenland. Ook in Nederland zal het blad te koop zijn, onder meer via de boekwinkels van AKO. Topman Eric Willems van de boekwinkelketen zegt in het AD dat er beveiligingsmaatregelen zijn genomen rond de distributie en verkoop van het blad. Wat de maatregelen zijn, wil hij niet zeggen. Het blad verschijnt weer, precies een week na de aanslag, die twaalf mensen het leven kostte.

Accounts van Amerikaans leger gehackt

Het Twitteraccount en het YouTube-kanaal van de Amerikaanse centrale strijdkrachten leken maandag te zijn gehackt door aanhangers van Islamitische Staat (IS of ISIS). De hack zou het werk zijn van een groep die zichzelf 'CyberCaliphate' noemt. Op de Twitterpagina verschenen persoonlijke gegevens van militairen en militaire informatie over China en Noord-Korea; op YouTube verschenen propagandafilmpjes waarin opgeroepen wordt tot jihad. De FBI onderzoekt de hack van het Twitteraccount en het YouTube-kanaal. Medewerkers van het Pentagon zeggen dat de actie geen gevaar vormt voor de Verenigde Staten.

Samsom stapt niet op bij verkiezingsnederlaag

Mocht PvdA-leider Diederik Samsom bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart verlies lijden, dan stapt hij niet op. Dat zei hij gisteravond in het tv-programma Jinek. Samsom wil zeker tot de landelijke verkiezingen in 2017 aanblijven. Hij geeft toe dat coryfeeën uit zijn eigen kring, zoals Senator Ruud Koole en oud-fractievoorzitter Jacques Wallage ''wel een beetje gelijk'' hebben met hun kritiek op hem. Hij voelt zich verantwoordelijk: ''Ik zou niet weten wat ik de kiezer moet zeggen als het kabinet zou omvallen.''

Voice-recorder AirAsia uit zee gehaald

De cockpitvoicerecorder van het neergestorte AirAsia-toestel is door duikers uit het water gehaald. De zwarte doos werd gevonden vlak bij de plek waar gisteren de andere zwarte doos al werd gevonden in de Javazee bij Indonesië. De doos bevat geluidsopnames van de cockpit; die kan meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash. Het vliegtuig van AirAsia stortte op 28 december in zee. Aan boord waren 162 mensen. Tot nu toe zijn er 48 lichamen geborgen.

Bron: ANP, NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden