null Beeld

Het nieuws van dinsdag 27 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van dinsdag 27 januari. 

Elselien van Dieren

Moord Els Borst had sneller opgelost kunnen worden

Volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam is er in het verleden ten onrechte geen DNA-materiaal afgenomen bij Bart van U., de man die verdachte is in de zaak Els Borst. Als dat wel was gebeurd, was justitie eerder bij hem uitgekomen in het onderzoek naar de dood van de D66-politica. In 2012 werd Bart van U. veroordeeld voor verboden wapenbezit, maar toen werd er geen DNA-materiaal afgestaan. Dat is nu wel afgenomen nadat hij op 12 januari werd opgepakt vanwege de moord op zijn zus.

Herdenking: zeventig jaar na Auschwitz

Overlevenden van het vernietigingskamp Auschwitz herdenken vandaag in Polen de bevrijding van het kamp zeventig jaar geleden. Ook tientallen staatshoofden en regeringsleiders zijn aanwezig. Koning Willem Alexander, koningin Máxima en premier Rutte gaan namens Nederland. In Auschwitz-Birkenau vermoordden de nazi's meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Joden. Op 27 januari 1945 bevrijdden soldaten van het Rode Leger het kamp. Er waren ongeveer zesduizend overlevenden.

Miljoenen voor dolfijnen in Haringvliet

Zes natuurorganisaties krijgen een miljoenendonatie van de Postcodeloterij om het getijdenlandschap in het Haringvliet te herstellen. De organisaties willen het gebied, even ten zuiden van Rotterdam, ontwikkelen tot een groot natuurgebied waar onder andere de witsnuitdolfijn zich kan vestigen. In 1970 werd het Haringvliet afgesloten van de Noordzee, als onderdeel van de Deltawerken. Nu heeft minister Schultz van Infrastructuur besloten dat de sluizen in 2018 op een kiertje gaan, waardoor het Haringvliet weer een combinatie wordt van zoet en zout water.

Humberto Tan weer in de race voor een TV-Beeld

De presentator werd gisteravond tijdens zijn uitzending van RTL Late Night verrast met een nominatie. "Wat leuk, dank je wel jury", reageerde Humberto, die de prijs vorig jaar ook al mee naar huis mocht nemen. De talkshowhost is genomineerd in de categorie beste presentator. Ook Chantal Janzen, Martijn Krabbé, Johnny de Mol en Matthijs van Nieuwkerk zijn in de race.

New York blijft binnen

Wie plannen heeft voor een weekje New York kan dat beter even uitstellen. Autoriteiten in de miljoenenstad hebben sinds gisteravond 23.00 uur (Nederlandse tijd) een algeheel rijverbod aangekondigd. Ook wordt afgeraden om te voet de straat op te gaan. Er wordt dertig tot wel negentig centimeter sneeuw verwacht.

Bron: ANP, NOS, RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden