null Beeld

Het nieuws van dinsdag 6 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van dinsdag 6 januari. Vandaag wordt in Panama een laatste poging gedaan om stoffelijke resten van Kris en Lisanne te vinden, Moerdijkenaren laten hun huis massaal taxeren en de kust van Ameland wordt versterkt met 2 miljoen kuub zand. 

Elselien van Dieren

Laatste poging zoektocht Kris en Lisanne

In Panama begint vandaag de laatste zoektocht naar stoffelijke resten van Kris Kremers en Lisanne Froon. Twee Nederlandse pathologen en een antropoloog trekken met gidsen de bergen in bij de plaats Boquette, waar de studentes op 1 april vorig jaar voor het laatst zijn gezien. De onderzoekers achten de kans klein dat ze iets vinden, omdat het gebied enorm is en dicht begroeid. Ook is het slecht weer. De meiden zijn waarschijnlijk verdwaald, maar nog altijd is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Moerdijk laat massaal huis taxeren

Huizenbezitters in het dorp Moerdijk hebben zich maandag massaal gemeld voor een taxatie om hun huis in de toekomst eventueel aan de gemeente te verkopen. Ruim 300 huiseigenaren kunnen zich tot 1 mei melden voor een taxatie op kosten van de gemeente. Op de eerste dag kreeg de gemeente maandag al een reactie van 60 eigenaren. Moerdijk biedt huiseigenaren de kans om te vertrekken vanwege de groei van de haven en industrie. De gemeente betaalt dan 95 procent van de taxatiewaarde van hun huis. De verwachting is dat ongeveer de helft weg wil.

2 miljoen kuub zand versterkt kust Ameland

Rijkswaterstaat gaat de komende maanden zo’n 2 miljoen kuub zand storten op de kustlijn van Ameland. De kust verliest onder invloed van de zee, de wind en de stijging van de zeespiegel steeds meer terrein. Om het tij te keren moet met enige regelmaat zand worden geplaatst om te voorkomen dat de bewoners van het Waddeneiland natte voeten krijgen. De werkzaamheden duren ruim 4 maanden en gaan dag en nacht door.

Nationaal archief maakt documenten openbaar

Het Nationaal Archief opent vandaag tijdens de Openbaarheidsdag de boeken uit de jaren 1939, 1964 en 1989. Dat komt omdat de geheimhouding van een deel van de overheidsarchieven uit die jaren vervalt. Onderzoeksjournalisten en geschiedkundigen kunnen dan op zoek naar nieuwe feiten uit die jaren. Bijvoorbeeld gegevens uit 1989 over het fraudebestendige paspoort en de houding van de Nederlandse regering tijdens de val van de Muur worden openbaar.

Broers Coronel meest irritante BN’ers

De Loden Leeuw voor de ‘meest irritante Bekende Nederlander in een reclame’ gaat dit jaar naar de broers Tim en Tom Coronel voor hun filmpje voor autoverzekeraar Allsecur. Meest irritante reclame is vergelijkingssite HoyHoy.nl. In die reclame hangt een luiaard aan een plafond in een ziekenhuis. De winnaars zijn maandagavond bekendgemaakt in het consumentenprogramma Radar. Ruim 100.000 mensen brachten afgelopen weken hun stem uit op de genomineerden.

Tegendemonstranten overstemmen Duits islamprotest

De Duitse beweging Pegida, die onder meer demonstreert tegen de 'islamisering' van Duitsland, brengt in steeds meer steden tegendemonstranten op de been. In Dresden, waar Pegida in oktober ontstond, was gisteravond een relatief kleine betoging tegen Pegida. Maar in Berlijn, Keulen, Hamburg en Stuttgart stonden de Pegida-aanhangers tegenover duizenden tegendemonstranten. Pegida staat voor 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland'. De beweging heeft in heel Duitsland aanhangers.

Nabestaanden mogen helpen in zoektocht slachtoffers AirAsia

Als familieleden van passagiers van het neergestorte vliegtuig van AirAsia dat willen, mogen ze mee op zoektocht naar het toestel. De Indonesische marine heeft de familieleden aangeboden om mee te gaan op een marineschip, dat in de Javazee zoekt naar brokstukken en lichamen. Dat meldde een Singaporese krant maandag. Volgens een woordvoerder van de marine is dat om "hun verdriet en gevoel van verlies te verminderen''. Het vliegtuig verdween vorige week zondag van de radar. Sindsdien zijn in de Javazee brokstukken en lichamen gevonden. Tot nu toe zijn 37 lichamen geborgen, terwijl er in totaal 162 mensen aan boord waren. De zwarte dozen zijn nog niet gevonden.

Bron: ANP, NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden