null Beeld

Het nieuws van donderdag 15 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van donderdag 15 januari.

A.V.

Grote brand jachthaven in het Limburgse Wessem

In een jachthaven in Wessem in Limburg woedt een grote brand. Er staan ongeveer twintig boten in brand. Er zijn meerdere explosies geweest op de boten en er is ten minste een brandend jacht losgeslagen, meldt een verslaggever van de Limburgse zender L1. Er zouden meerdere brandhaarden zijn. De brandweer had het vuur rond 7.00 uur onder controle, maar raadt bewoners aan ramen en deuren gesloten te houden vanwege de rookontwikkeling.

Stevig debat over Parijs levert weinig op

Tijdens het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs heeft premier Rutte beloofd dat de voorbereiding en behandeling van anti-terreurwetgeving wordt versneld. De gemoederen liepen hoog op tijdens het debat; veel partijen verweten het kabinet te weinig actie te ondernemen. Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook in de Tweede Kamer klonk een brede roep om steviger werk te maken van de aanpak van terrorisme. De drie constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP drongen aan om meer geld uit te trekken voor de capaciteit van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). PvdA-leider Diederik Samsom en PVV-leider Geert Wilders kregen het nog aan de stok toen Samsom stelde dat de strategie van Wilders dezelfde is als die van moslimterroristen. "U doet precies hetzelfde als wat de terroristen doen: haat en verdeeldheid zaaien'', aldus Samsom. Wilders reageerde daarop furieus: "Dit kan alleen gezegd worden door iemand met een zieke geest. Dit is abject en ziek".

Charlie Hebdo nog niet in Nederland

Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is donderdagochtend nog niet te koop in Nederland. Er zouden vandaag vijfhonderd exemplaren worden verspreid via kiosken en boekhandels, maar ze zijn niet geleverd. Een foutje bij de distributie, zo lijkt het. Er is vannacht gebeld met Parijs, verklaart directeur Eric Willems van mediaconcern Audax, maar het blijft onduidelijk waar de levering is gebleven. Hij noemt het erg vervelend dat het satirische blad nu dus nog niet verkrijgbaar is. Ondertussen is de oplage in Frankrijk verhoogd naar vijf miljoen exemplaren. Er onstond een heuse run op het satirische weekblad, dat woensdag zijn nieuwste editie uitbracht, een week na de bloedige aanslag waarbij twaalf mensen omkwamen.

A3 weer helemaal open

Vanochtend om 06:30 ging de A3 weer helemaal open na twee zware ongevallen op woensdag. Er geldt bij Roermond in zuidelijke richting wel een snelheidsbeperking van 70 kilometer. Dat meldt Rijkswaterstaat. De snelweg werd woensdag in Limburg in beide richtingen op twee plekken afgesloten, onder meer na een ongeluk met een tankwagen met zoutzuur.

Modewereld neemt afscheid van Frans Molenaar

Frans Molenaar zal vanmiddag worden begraven in Amsterdam. De couturier overleed vorige week aan de gevolgen van een val van de trap, vorige maand in zijn eigen huis. Hij brak daarbij een paar ribben en een middenvoetsbeentje. In het VU-ziekenhuis waar hij werd opgenomen, verslechterde zijn gezondheidstoestand. De uitvaart is in besloten kring op begraafplaats Zorgvlied. Na afloop kunnen genodigden terecht in het Amstel Hotel voor een afscheidsbijeenkomst. Volgens zijn persoonlijk assistent wordt het een 'afscheid op z'n Frans': met witte wijn en bitterballen.

Bron: ANP, NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden