null Beeld

Het nieuws van donderdag 19 februari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van donderdag 19 februari.

A.V.

PVV-kamerlid Fleur Agema bevallen van dochter

Het kind van PVV-politici Fleur Agema en Léon de Jong is afgelopen dinsdag geboren. Dat meldt De Jong woensdagavond op Twitter. "Gisteren is onze prachtige dochter Ziva Wies geboren", schrijft De Jong. "We zijn onnoemelijk trots!" Léon de Jong, inmiddels gemeenteraadslid voor de PVV in Den Haag, en Agema maakten ruim een jaar geleden bekend een stel te zijn. In september vorig jaar liet Agema weten zwanger te zijn. Dat was gepland: "We hebben er bewust voor gekozen geen voorbehoedmiddelen te gebruiken", zei Agema destijds.

Brand in portiekflat Almelo

Door een brand in een flat in Almelo zijn in de nacht van woensdag op donderdag acht woningen ontruimd. Het vuur woedde in de keuken van een appartement op de eerste verdieping. De brand brak uit in een portiekflat van vier verdiepingen; de bewonders waren al naar buiten gevlucht toen de brandweer aanwkam. In totaal werden negen mensen opgevangen in een hotel. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar sommige woningen hebben wel rook- en waterschade opgelopen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Misdaad Anoniem vaker getipt

Meld Misdaad Anoniem (M.) is vorig jaar veel meer getipt over drugslaboratoria en het dumpen van drugsafval. Dat blijkt uit jaarcijfers die Meld Misdaad Anoniem vandaag naar buiten bracht. Het aantal tips over laboratoria steeg met 46 procent; over de dump van chemisch afval werd 50 procent meer getipt. Dankzij de 161 tips die Meld Misdaad Anoniem kreeg over drugslabs, zijn 16 zaken opgelost en evenzoveel verdachten aangehouden. Ook nam dit jaar het aantal tips over woning- en bedrijfsinbraken toe.

Cito-score vragen mag niet, gebeurt wel

Veel middelbare scholen willen inzage in de Cito-toets, wanneer ze nieuwe leerlingen toelaten. Vervolgens stellen ze ook aanvullende eisen. Maar ze houden zich daarbij niet aan de wet, waarin nadrukkelijk staat dat ze geen andere gegevens mogen eisen: sinds dit jaar zou alleen het door de basisschool geadviseerde schoolniveau bepalend moeten zijn en niet meer de Cito-score. In alleen al Rotterdam zijn minstens vijf scholen aan te wijzen die op de eigen website extra voorwaarden stellen voordat een leerling aangemeld kan worden. Maar het probleem is breder. D66-raadslid Jos Verveen vindt dat de praktijken onmiddellijk moeten stoppen en gaat er vandaag over in debat met onderwijswethouder Hugo de Jonge. Dit jaar gaan in totaal zo’n 190.000 leerlingen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

UvA eist ton dwangsom per dag voor bezetters Bungehuis

De Universiteit van Amsterdam (UvA) dient vandaag een kort geding in. De inzet: de bezetters van het Bungehuis moeten het bezette gebouw verlaten en bezemschoon achterlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze de UvA een dwangsom betalen van 100.000 euro per dag. Dat zou blijken uit de dagvaarding die dinsdag aan de bezetters is gestuurd, nadat ze een ultimatum hadden laten verstrijken zonder het bezette gebouw te ontruimen. Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Bron: ANP, NOS, NU.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden