null Beeld

Het nieuws van donderdag 22 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van donderdag 22 januari.

A.V.

Het antirookbeleid wordt verder aangescherpt

Dat wil staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, schrijft de Volkskrant. Binnen een jaar moeten pakjes sigaretten en shag voor minimaal 65 procent bestaan uit waarschuwingsteksten en onsmakelijke foto's van aandoeningen als gevolg van roken. De minimumleeftijd voor de verkoop van de elektronische sigaret zou achttien jaar moeten worden. De voorstellen van Van Rijn om de Tabakswet aan te scherpen, worden vrijdag door het kabinet bekeken.

Publieke omroep staat stil bij vrijheid

NPO Radio 1 en NPO 1 staan donderdag in het teken van vrijheid. Overdag stellen op de radio gasthoofdredacteuren het programma samen. Vanavond presenteren Eva Jinek en Art Rooijakkers de live-uitzending op tv, met als overkoepend thema 'Jouw vrijheid, mijn vrijheid'. De tv-uitzending is een gezamenlijk initiatief van de publieke omroepen en duurt van 21.30 tot 23.00 uur. Jinek en Rooijakkers praten met mensen met uiteenlopende achtergronden en stellen daarbij drie vragen: is Nederland veranderd de afgelopen twee weken, wat is er veranderd en voor wie, en hoe nu verder.

Kamer wil aanscherping inburgeringsexamen

De vrijheid van meningsuiting moet een belangrijk aspect worden van het inburgeringsexamen dat nieuwkomers in Nederland moeten afleggen. Migranten in spe moeten ervan doordrongen zijn dat de vrijheid om te zeggen wat je vindt de "ruggengraat" is van onze samenleving. VVD'er Malik Azmani neemt vandaag het initiatief in een debat met integratieminister Lodewijk Asscher in de Tweede Kamer. In het inburgeringsexamen komt het onderwerp pas aan bod na zaken als gescheiden inzamelen van afval en het bestaan van vakbonden. Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouc vindt dat er bij inburgeringscursussen moet meer aandacht komen voor het belang van de vrijheid van meningsuiting.

'50 Amsterdammers vatbaar voor radicalisering'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zegt dat de gemeente Amsterdam zo'n 50 mensen in het vizier heeft die vatbaar zijn voor radicalisering. Dat zei hij in de Amsterdamse gemeenteraad. De burgemeester stelt daarbij dat nooit een volledige garantie kan worden geven dat de geradicaliseerde moslims, die bekend zijn bij de gemeente, kunnen worden tegengehouden. Van der Laan kondigde aan te gaan praten met de vader van de 17-jarige Achraf, die zaterdag omkwam bij een anti-IS-bombardement in Syrië. De vader van Achraf vindt dat de Nederlandse overheid te weinig doet om Nederlandse jongeren die willen afreizen naar Syrië of Irak tegen te houden.

Bron: ANP, NU.nl, de Volkskrant

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden