null Beeld

Het nieuws van donderdag 26 februari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van donderdag 26 februari.

Van der Laan praat met studenten in Maagdenhuis

Burgemeester Eberhard van der Laan is vannacht naar het Maagdenhuis in Amsterdam gekomen om te praten met de studenten die het gebouw zijn binnengevallen. De studenten bezetten sinds woensdag het Maagdenhuis aan het Spui, maar riepen de burgemeester wel zelf op contact op te nemen. De studenten willen meer democratie binnen de universiteit en bezetten eerder al het Bungehuis. Daar mislukte de bemiddeling en moest de politie overgaan tot ontruiming. Ook hier komt een "vreedzame uitzetting", aldus Van der Laan. Hij wenste de studenten "wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie" toe, nadat hij al hun vragen had beantwoord.

Anita Witzier snelheidsduivel?

Dat lijkt er wel op: de KRO-presentatrice (53) bekent in het AD dat ze het "behoorlijk prettig" vindt om iets harder dan is toegestaan te rijden. Ze zegt bij voorkeur op de linkerbaan van de snelwegen te rijden, maar dat dat niet tot onveilige situaties leidt. Bij Witzier lag er vroeger soms wekelijks een bekeuring op de mat, maar haar kinderen tikken haar tegenwoordig geregeld op de vingers. Witzier: "Het gaat steeds beter. De laatste tijd heb ik geen bekeuringen meer gehad. Maar die zullen ongetwijfeld toch weer volgen. Want mijn Honda CRV rijdt eigenlijk het allerlekkerste met 140 km/uur.'' Anita Witzier is elke maandag te zien in Anita wordt opgenomen, waarin ze clienten van een psychiatrische kliniek bezoekt. Bekijk de aflevering van afgelopen maandag terug via Uitzending Gemist.

Nieuw: bestel-app van Jumbo

Supermarktketen Jumbo heeft woensdag een tablet-app voor online bestellingen gelanceerd. Jumbo zou de eerste Nederlandse supermarkt zijn die speciaal voor tablets een bestel-app heeft ontwikkeld. De app is geschikt voor tablets met het besturingssysteem iOS of Android. Klanten van Jumbo kunnen via de app uit bijna 20.000 producten kiezen. De boodschappen kunnen vervolgens bij een van de dertig ophaalpunten worden opgepikt. Ter vergelijking: bij Albert Heijn kun je online kiezen uit meer dan 27.000 producten en worden de boodschappen bezorgd tot in de keuken. Zo ver is Jumbo nog niet; toch is de app een logische stap voor Jumbo, die tevreden is over de omzet van 2014 en wil doorgroeien.

Nederlanders steeds langer onderweg naar bibliotheek

Nederlanders wonen gemiddeld iets verder van een bibliotheek dan voorgaande jaren. Vooral in kleinere gemeenten in Friesland en Zeeland staan bibliotheken vaak niet meer op loop- of fietsafstand. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend. Het aantal bibliotheken neemt de afgelopen jaren af door bezuinigingen op subsidies aan kunst en cultuur. In 2012 waren er landelijk nog 1070 vestigingen, nu zijn dat er alweer 1030. De langste afstand tot een bibliotheek is in de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland: inwoners moeten maar liefst 18 kilometer reizen voordat ze een boek kunnen lenen. Amsterdammers hebben duidelijk minder last van de verdwijnende bibliotheken: inwoners van Stadsdeel West wonen gemiddeld zelfs op slechts op 700 meter van een bibliotheek.

€ 200.000,- voor Pinkpop-optreden Anouk

De meeste namen voor de 46e editie van Pinkpop zijn nu wel bekend. Ook Anouk is van de partij. De rockchick zou voor haar optreden maar liefst € 200.000,- krijgen. Festivaldirecteur Jan Smeets wilde dat bedrag niet bevestigen, maar zei wel: "Van alle festivals waar ze optreedt, betalen wij het meeste, omdat wij het grootste zijn.'' Het artiestenbudget werd sowieso weer verhoogd na vorig jaar: Smeets keert bijna 8 miljoen euro uit aan gages. Het is voor Anouk de 6e keer dat ze op Pinkpop zal staan. Ze was in 1998 voor het eerst te zien op Pinkpop; in 2001, 2003, 2009 en 2012 stond ze er ook. Pinkpop vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 14 juni. De kaartverkoop begint op zaterdag 28 februari.

Vanavond op tv: Katja's bodyscan

Wat gebeurt er met je lichaam en je geheugen als je vijftig uur niet slaapt? Het is een van de experimenten die Katja Schuurman ondergaat in haar nieuwe wetenschappelijke programma Katja's bodyscan. En sommige experimenten waren best confronterend, zegt Katja tegen het AD vanochtend. "Ineens bedacht ik dat ik niets kon verbergen. Hier zouden cijfers en grafieken uitkomen met informatie die je niet zomaar kunt weglachen", aldus Katja. Kijk vanavond naar de eerste aflevering om 21.30 uur op NPO 1. De promo bekijk je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=_xLdNcWr4kw

En het weer? Het is nog geen lente...

Komend weekend begint de meteorologische lente, maar op lenteweer moeten we voorlopig nog even wachten. De dag begint droog en rustig, maar vanmiddag gaat het wat langer en harder regenen. Op veel plaatsen is het bewolkt of nevelig en lokaal komt (dichte) mist voor. Het wordt 8 tot 9 graden.

Bron: ANP, Weeronline, BuzzE, AD.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden