null Beeld

Het nieuws van vrijdag 16 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van donderdag 15 januari

Meike Bergwerff

Doden bij terreuractie in België

Bij een anti-terreuractie zijn in een huis in de Belgische plaats Verviers drie terreurverdachten neergeschoten. Twee van hen zijn om het leven gekomen, de derde raakte zwaargewond. In het huis stuitte de agenten op een groep zwaarbewapende mannen. Volgens de politie begonnen zij meteen te schieten, waarna er een vuurgevecht ontstond. De groep stond volgens het Belgische Openbaar Ministerie op het punt om aanslagen te plegen.

Joodse school in Amsterdam blijft vandaag gesloten

De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider blijft vandaag dicht. Op de school zitten ongeveer 200 leerlingen uit heel Nederland. Gisteravond werd al bekend dat Joodse scholen in Antwerpen en Brussel niet open gaan vandaag vanwege de anti-terreuractie in het land. Daarop besloot de Amsterdamse school dit ook te doen. De school benadrukt dat er geen concrete dreiging is.


Jongeren positiever over homo's

Jongeren denken nu positiever over homoseksualiteit dan negen jaar geleden. Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt 6 procent van de jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar oud negatief denkt over homo's en lesbiennes, in 2006 was dit nog 18 procent. Ze groep is positiever omdat er meer aandacht aan het onderwerp wordt besteedt op scholen maar ook in televisieprogramma's als Boer zoekt vrouw en Uit de kast.

Velsen-Noord zit de komende dagen zonder gas

Bijna duizend huishoudens in Velsen-Noord moeten het weekend zonder gas doorbrengen. Volgens netbeheerder Liander is een gasleiding beschadigd geraakt tijdens werkzaamheden waardoor er nu water in de gasleidingen is gelopen. Het herstellen hiervan duurt enkele dagen. Bewoners in Velsen-Noord wordt geadviseerd om deuren en ramen gesloten te houden om zo min mogelijk warmte te verliezen. Er zijn wijkteams aanwezig om vragen van bewoners te beantwoorden.

Charlie Hebdo nu wel verkrijgbaar in Nederland

Waar tientallen mensen gisteren voor niets in de rij stonden, hadden ze vanmorgen meer geluk. Bij meerdere AKO-boekhandels stonden vanmorgen vroeg mensen voor de deur te wachten. In Nederland zijn enkele honderden exemplaren verkrijgbaar. In Frankrijk is het tijdschrift zo populair dat er twee miljoen extra exemplaren gedrukt worden, de drie miljoen die eerst gedrukt werden waren binnen korte tijd uitverkocht. De liefhebbers willen het blad vooral hebben omdat het zo'n historische uitgave is.

Internet zorgt niet voor extra stress

Mensen die veel op internet zitten en vaak hun sociale media checken, hebben niet meer stress dan gemiddeld. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vrouwen die Twitter gebruiken en e-mail en foto's versturen via apps, minder gestrest zijn dan vrouwen die dit niet doen. Bij vrouwen die dagelijks een paar keer Twitter checken, 25 mails ontvangen of verzenden en twee foto delen is het stressniveau 21 procent lager. Het gebruik van social media zou wel stress kunnen opleveren omdat gebruikers meer weten over de problemen van anderen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden