null Beeld

Het nieuws van woensdag 18 februari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van woensdag 18 februari.

Meike Bergwerff

Gladheid en mist dus pas op!

Het verkeer krijgt vanmorgen last van dichte mist. In het zuiden en oosten van het land is het zich minder dan 200 meter door mistbanken. Daardoor is de temperatuur van het wegdek ook laag waardoor het plaatselijk glad kan zijn. De Verkeersinformatiedienst raadt automobilisten aan om "rustig aan te doen" en ook goed op te letten. Er zijn strooiwagens ingezet. De mist lost in de loop van de ochtend weer op.

Hulplijn radicalisering honderd keer gebeld

Een maand na de lancering hebben meer dan honderd mensen gebeld met de hulplijn radicalisering van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Niet alleen families hebben met de lijn gebeld, ook instanties, gemeenten en moskeeën hebben advies en ondersteuning gevraagd. Er worden dertig families ondersteund waarvan een kind geradicaliseerd is. Het gaat om zeventien mannen en dertien vrouwen. Twaalf van hen zijn minderjarig. Veertien van die kinderen zijn ook echt afgereisd naar het gebied van Islamistische Staat.

Vandaag komt rapport over gaswinning

Groningers krijgen vandaag te horen wat de conclusie is van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in hun provincie. Eerder deze maand ontstond er onrust over het concept van het rapport omdat daarin stond dat de veiligheid de afgelopen jaren geen rol heeft gespeeld. Het zou vooral om de opbrengt van de gaswinning gaan. Meerdere politieke partijen eisten daarna opheldering van minister Kamp van Economische Zaken. Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Staatstoezicht op de Mijnen kregen in die versie van het rapport ervan langs. In Groningen heerst enorme onrust door de aardbevingen die worden veroorzaakt door gaswinning. Vele huizen liepen daardoor ernstige schade op.

Griepepidemie duurt nu al elf weken

De griepgolf in ons land duurt inmiddels al elf weken. Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken. Onderzoeksinstituut NIVEL, dat de griepgevallen bijhoudt, is erdoor verrast. Er gingen afgelopen week meer mensen naar de huisarts dan de week ervoor, 160 tegenover 153 po de 100.000 mensen. Het griepvaccin is dit jaar minder effectief omdat het virus zich heeft aangepast. Daardoor is er een grote kans dat mensen die de griepprik gehad hebben alsnog het virus oplopen.

Bronnen: ANP, NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden