null Beeld

Het nieuws van woensdag 21 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van woensdag 21 januari.

Meike Bergwerff

Het leenstelsel is een feit

Studenten krijgen vanaf 1 september te maken met het leenstelsel. De Eerste Kamer stemde gisteravond in met het plan van minister Bussemaker. De basisbeurs vervalt vanaf het nieuwe schooljaar. Studenten moeten dan gaan lenen om hun studie te kunnen betalen. Ze mogen wel gebruik blijven maken van de ov-jaarkaart. De minister denkt dat er een miljard euro vrijkomt door de invoering van de basisbeurs, ze wil dit geld steken in de verbetering van het onderwijs.

Norovirus maakt dit jaar meer slachtoffers

Het norovirus lijkt dit jaar meer slachtoffers te maken dan anders. Het virus is jaarlijks veroorzaker van 600.000 buikgriepbesmettingen in Nederland, dat getal lijkt dit jaar hoger te liggen. Vooral zorginstellingen worden hard getroffen. In een verpleeghuis in Lage Vuursche, in de provincie Utrecht, stierven vijf bewoners in de eerste twee weken van dit jaar. Deze mensen hadden een zwakke gezondheid en waren al op hoge leeftijd. De ziekte is meestal niet de directe doodsoorzaak in dit soort gevallen, maar geeft dan het fatale zetje. Er is geen duidelijke verklaring voor het toenemende aantal besmettingen.

Asscher: kinderen beschermen tegen kinderlokkers van Jihad

In Amsterdam hebben honderden Joden en moslims samen de slachtoffers van terreuraanslagen in Parijs herdacht. De bijeenkomst werd bijgewoond door vicepremier Asscher. Die prees de bijeenkomst als een "bijzonder krachtig signaal van mensen die weigeren elkaar als vijand te zien". Ook zei hij dat de samenleving de plicht heeft om kinderen te beschermen "tegen de kinderlokkers van de jihad". Dat kan volgens hem door kinderen te leren zelf na te denken en hen bij te brengen dat Nederland een land is met godsdienstvrijheid.

Jamie Oliver opent restaurant in Rotterdamse Markthal

Jamie Oliver, de bekende Britse tv-kok en kookboekenschrijver, zal dit najaar een restaurant openen in de Rotterdamse Markthal. Het wordt de eerste Nederlandse vestiging van zijn Jamie's Italian restaurantketen. Het restaurant wordt omschreven als een casual dining expercience waar smakelijke en simpele Italiaanse gerechten worden gemaakt met alleen verse ingrediënten. De tv-kok opende in 2008 zijn eerste Italiaanse restaurant in Oxford. Inmiddels zijn er 45 vestigingen in Engeland en nog dertien in andere landen. De Markthal in Rotterdam opende vorig jaar. De overdekte versmarkt heeft een breed scala aan winkels en restaurants.

President Obama richt jaarlijkse toespraak op middenklasse

In zijn jaarlijkse toespraak heeft de Amerikaanse president Obama zich tot de middenklasse gericht. "Het land staat er sterk voor en de schaduw van de crisis ligt achter ons. Het was een zware tijd voor velen van ons, vanavond begint een nieuw hoofdstuk." De middenklasse moet gesteund worden met maatregelen, zei de president. Hij beloofde belastingverlagingen voor die groep en wil dat rijken en multinationals juist meer belasting gaan betalen. De werkloosheid in het land is nu lager dan voor de crisis, benadrukte hij. "Iedereen moet daarvan profiteren Dit land werkt het beste als iedereen een eerlijke kans krijgt." Obama maakte zich ook sterk voor zwangerschapsverlof en betaald ziekteverlof. De VS is het enige moderne land waar dat nog niet is geregeld.

Bron: ANP, NOS, Telegraaf

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden