null Beeld

Het nieuws van zaterdag 10 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zaterdag 10 januari. Met onder andere: Frankrijk haalt adem, Rutte zondag naar Parijs voor stille tocht en vandaag kans op zware windstoten.

Vera Klandermans

Frankrijk haalt adem

Na drie bloederige dagen maakt Frankrijk de balans op. Met de beëindiging van twee gijzelingen, kwam er gisteren een einde aan de terreurmarathon die woensdagochtend begon met de aanslag op de Parijse redactie van Charlie Hebdo.

Er zijn in totaal 20 doden gevallen: de twaalf mensen die bij Charlie Hebdo door de twee jihadisten Chérif en Saïd Kouachi werden vermoord, de politieagente die een dag later op straat werd neergeschoten door (waarschijnlijk) Amedy Coulibaly – een kennis van de broers – en vier gijzelaars in een Joodse Supermarkt in Parijs die gisteren de dood vonden tijdens de gijzeling. De drie jihadisten zelf kwamen gisteren ook om, bij de bevrijdingsacties van de politie in de supermarket en in de drukkerij in het stadje Dammartin-en-Goële ten noorden van Parijs.

Rutte: "veiligheidsmaatregelen genomen om aanslag te voorkomen"

"Nederland heeft veiligheidsmaatregelen genomen om aanslagen te voorkomen. Het gaat om zichtbare en onzichtbare maatregelen," vertelde premier Rutte gisteren op zijn wekelijkse persconferentie. Welke wilde hij niet zeggen. “Nederland is niet immuun voor onrust. We kunnen niet garanderen dat er geen aanslagen plaatsvinden, maar de politie en veiligheidsdiensten zullen alles doen om dat te voorkomen,” aldus de minister-president.

Amsterdams pro-Israëlprotest afgelast

Komende zondag zou op de Dam in Amsterdam een pro-Israëldemonstratie worden georganiseerd. Maar dat gaat niet door. De organisatie vindt het protest na overleg met de gemeente, beveiliging en politie onverstandig. "Op dit moment kan veiligheid niet gegarandeerd worden en wij als organisatie willen niet dat jullie gevaar lopen. Bedankt voor jullie begrip," schrijft de organisatie op Facebook. Die wil het protest op een later moment wel door laten gaan. Als oorzaak noemt de organisatie de aanslagen in Parijs.

Rutte naar Parijs voor Stille tocht

Premier Rutte loopt zondag mee in de solidariteitsmars voor de slachtoffers van de terreurdaden in Parijs. De tocht gaat van Place de la République naar Place de la Nation. Op uitnodiging van president Hollande zijn ook bondskanselier Merkel en premiers Cameron en Rajoy aanwezig.

Getuigen: "Raket MH17 werd hier gelanceerd"

Het Duitse onderzoeksbureau Correctiv schrijft in Der Spiegel dat inwoners van het dorpje Snizhne 17 juli hebben gehoord hoe een Buk-raket werd gelanceerd. De journalisten van Correctiv hebben gesproken met dorpsbewoners die verklaren hoe met donderend geraas een raket werd gelanceerd en hoe even later met een luide explosie een vliegtuig uit de hemel stortte. "Ze hebben dat vliegtuig met een raket neergeschoten. De raket is vanaf daar afgeschoten," aldus één van de getuigen, wijzend naar een veld achter een spoortalud in Snizjne.

Ramkraak op Juwelier in Rijswijk

Criminelen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een ramkraak gepleegd op een juwelier in Rijswijk. Een auto is rond 2.30 uur door de pui van de zaak aan de Prins Johan Friso Promenade in winkelcentrum In de Bogaard naar binnen gereden. Het is volgens de politie nog onduidelijk of er ook iets is buitgemaakt. "Daarvoor moeten we eerst in gesprek met personeel van de juwelier. Het lijkt erop dat de verdachten binnen zijn geweest," verklaarde een woordvoerster.

Het weer vandaag: In heel Nederland code geel voor zware windstoten

Vandaag wordt het 12 graden Celsius en komen er in het gehele land zware windstoten voor, met een maximale windkracht 7 in de kustgebieden. Voor alle provincies is zaterdag code geel afgegeven. In de kustprovincies worden windstoten van rond 100 km/uur verwacht, verder landinwaarts rond 90 km/uur. Ook zondag komen vooral in de kustprovincies zware windstoten voor van 80-90 km/uur.

Bron: NOS, KNMI, AD en De Gelderlander.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden