null Beeld

Het nieuws van zaterdag 14 februari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zaterdag 14 februari. 

Susan Dalstra

Canadese politie verijdelt bloedbad op Valentijnsdag

De Canadese politie heeft drie mensen gearresteerd die van plan waren op Valentijnsdag een bloedbad aan te richten in Halifax. Een 19-jarige Canadese man en 23-jarige vrouw hadden beschikking over geweren en wilden naar een openbare plek om daar willekeurige burgers en uiteindelijk zichzelf te doden. Volgens een commandant van de politie gaat het niet om een terroristische aanslag. De politie is ervan overtuigd dat alle verdachten nu zijn gearresteerd en het gevaar is geweken.

Onrust op Terschelling om gasboring

Bewoners van Terschelling zijn ongerust. Er zijn plannen om gas te gaan boren bij het eiland. Het Nederlandse Tulip Oil is van plan om een bel van 2 a 4 miljard kuub te exploiteren. Het is niet uitgesloten dat ook op het eiland boortorens komen. De Waddenvereniging denkt dat de plannen te maken hebben met de verminderde gaswinning in Groningen.

Roken is nog dodelijker dan we dachten

Uit onderzoek onder een miljoen Amerikanen blijkt dat roken nog slechter is dan al werd gedacht. Naast het feit dat roken longkanker, hartziektes en de longziekte COPD kan veroorzaken, blijkt er nu ook een link te zijn tussen roken en nierfalen, borstkanker en een reeks dodelijke luchtweginfecties die voorheen niet in verband werden gebracht met roken. Uit die nieuwe inzichten blijkt dat in de Verenigde Staten het aantal mensen dat sterft door roken jaarlijks stijgt met 60.000.

Verzetsstrijder Van den Hoek (93) overleden

Drager van de Militaire Willemsorde Cornelis Pieter van den Hoek (93) is donderdagavond overleden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog smokkelde hij mensen, berichten, goederen en medicijnen door de Biesbosch. Dit gebied lag van december 1944 tot en met mei 1945 tussen bezet en bevrijd gebied in. De verzetsstrijder was al enige tijd ernstig ziek.

'Politie geeft aangiftes niet goed door aan Slachtofferhulp'

De politie geeft een op de vier aangiftes niet door aan Slachtofferhulp. Daardoor zijn er in Nederland tienduizenden slachtoffers die wachten op hulp die niet komt.Slachtofferhulp zou alle aangiftes die de politie binnen krijgt inclusief contactgegevens moeten ontvangen. De politie krijgt jaarlijks ongeveer 225.000 aangiftes binnen van verschillende soorten misdrijven. Het gaat bij het doorgeven echter mis bij het aanvinken of er een benadeelde partij is. De politie geeft toe dat dit niet optimaal verloopt.

Bron: ANP, Trouw, AD, NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden