null Beeld

Het nieuws van zaterdag 17 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zaterdag 17 januari.

Vera Klandermans

2014 officieel het warmste jaar ooit

2014 is het warmste jaar ooit gemeten. Dat blijkt uit analyses van de NASA en de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). NASA houdt sinds 1880 de gemiddelde temperatuur bij en sindsdien is deze 0,8 graden Celsius gestegen. Dat komt, volgens de NASA, vooral door de uitstoot van broeikasgassen. "Het is tijd om de opwarming van de aarde tegen te gaan", zegt een functionaris van het Witte Huis. "We kunnen niet langer wachten om in actie te komen."

Stankoverlast na botsing op Westerschelde

In een deel van Zeeland en Noord-Brabant kunnen mensen vandaag last hebben van stank. Vrijdagavond was er een aanvaring tussen twee tankers op de Westerschelde. Een van de tankers lekte styreen, een stof waar kunststoffen van worden gemaakt. Styreen is niet oplosbaar in water, maar wel volledig biologisch afbreekbaar. De VeiligheidsRegio Zeeland zegt dat dit proces een tijdje kan duren. Zolang het styreen op het water drijft, blijft er stankoverlast.

Wilders meest genoemd in de media

PVV-leider Geert Wilders neemt als fractievoorzitter niet vaak deel aan debatten in de Tweede Kamer, maar in de media komt hij het vaakst voor van alle Kamerleden. Vooral met zijn opmerking over 'minder Marokkanen' haalde hij veelvuldig kranten, journaals en internetsites. Dat komt zaterdag naar voren uit een inventarisatie van de Volkskrant. Kamerleden die het minst in het nieuws voorbijkwamen waren: Martijn van Helvert (CDA), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Ybeltje Berckmoes-Duindam (VVD).

"Ook Nederland in vizier terroristen"

Nederland is één van de West-Europese landen die een mogelijk doelwit kan zijn van terroristen. Dat schreef CNN gisteren op basis van een bron binnen een Westerse inlichtingendienst. De aanvallen zouden worden gepleegd uit wraak voor de luchtaanvallen in Syrië en Irak, waar Nederland ook aan meehelpt. De bron stelt dat er zo'n 20 slapende terreurcellen zijn in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland die scherp in de gaten worden gehouden. Het zou gaan om 120 tot 180 terroristen.

Bron: ANP, NOS & Nieuws.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden