null Beeld

Het nieuws van zaterdag 3 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zaterdag 3 januari. 

Elselien van Dieren

Op naar de supersnelrechter

8 mensen moeten maandag of dinsdag voor de supersnelrechter verschijnen omdat ze zich misdragen zouden hebben tijdens de jaarwisseling. Zo wordt een 18-jarige man uit Den Haag er van verdacht een auto in brand te hebben gestoken, zouden twee Hagenaars (27 en 20) en een Zoetermeerder (22) en een man uit Monster (48) vuurwerk naar agenten hebben gegooid en wordt een man uit Katwijk ervan verdacht een agent te hebben mishandeld.

Grote objecten in zee bij zoektocht AirAsia

Indonesische teams die zoeken naar wrakstukken van het neergestorte toestel van AirAsia hebben in de Javazee 2 grote objecten gevonden. Beelden van onderwatervoertuigen moeten duidelijk maken of het gaat om wrakstukken. De objecten liggen zo’n 30 meter onder het wateroppervlak. Het gebied waarin naar lichamen en brokstukken wordt gezocht is inmiddels vergroot. Door wind, golven en sterke stromin gis de kans groot dat brokstukken verder zijn afgedreven. Van het toestel met 162 mensen aan boord zijn inmiddels 30 lichamen geborgen.

Burgemeesters ruilen tijdelijk van stad

Burgemeester Geke Faber (PvdA) van Zaanstad en burgemeester Theo Weterings (VVD) van Haarlemmermeer ruilen op 19 januari 2 weken van stoel. De burgemeesters kwamen zelf op het idee om tijdelijk te ruilen, omdat ze ervaring willen opdoen met onderwerpen die hun eigen gemeente niet of minder spelen. Tussen beide gemeenten (elk rond de 150.000 inwoners) wordt steeds meer samengewerkt. Doel is om in de top 5 van sterke regio’s in Europa te blijven.

Aantal vermisten Norman Atlantic flink bijgesteld

De Italiaanse autoriteiten hebben het aantal vermisten als gevolg van de brand op de veerboot Norman Atlantic flink naar beneden bijgesteld. In plaats van bijna 100 mensen, zoals gisteren werd gemeld, is het Italiaanse Openbaar Ministerie nog op zoek naar hooguit 15 opvarenden.

Medisch specialist weet vaak niet wat de juiste behandeling is

Medisch specialisten weten in veel gevallen niet wat de juiste behandeling voor hun patiënt is, dat blijkt uit een onderzoek van de Orde van Medisch Specialisten en het actualiteitenprogramma EenVandaag. 61% van de artsen geeft aan in minstens een kwart van de gevallen niet te weten wat de beste behandeling is. De specialisten pleiten voor meer onderzoek naar de beste behandelingen. Artsen in alle disciplines deden mee aan het onderzoek.

Aantal ebola-gevallen dit jaar nog naar nul

Dat gelooft Anthony Banbury, de leider van de VN-missie tegen de ziekte. Hij vertelde aan de BBC dat er al veel gedaan is, maar dat de VN ook nog een lange weg te gaan heeft. Ebola is zo moeilijk te stoppen doordat mensen die patiënten helpen besmet kunnen raken. Het virus heeft volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO nu aan bijna 8000 mensen het leven gekost. 20.000 mensen zijn besmet sinds de ziekte in oktober 2013 uitbrak.

Oogarts: "Stop met consumentenvuurwerk."

Er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen. Dat zei oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij deed die oproep vrijdag in Nieuwsuur namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Daarbij zijn alle oogartsen aangesloten. "We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dan kan niet de bedoeling zijn van een feestje"', zei De Faber. Hij deed een oproep aan politiek Den Haag om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Natuurbranden Australië ergste in ruim 30 jaar

De natuurbranden die het gebied ten oosten van de Australische stad Adelaide (South Australia) teisteren, zijn de ergste sinds 1983. De premier van de deelstaat South Australia roept bewoners van het gebied op onmiddellijk te vertrekken. Volgens Australische media staan duizenden hectaren grond in lichterlaaie. Natuurbranden zijn in Australie een veel voorkomend fenomeen. In 1983 kwamen bij branden 75 mensen om het leven. In 2009 vielen 173 slachtoffers.

Hillbillies-actrice Donna Douglas overleden

De Amerikaanse actrice Donna Douglas is op 81-jarige leeftijd overleden. Ze is vooral bekend van de serie The Beverly Hillbillies (1962-1971), waarin ze de rol speelde van Elly May Clampett.

Meisje (7) enige overlevende vliegtuigcrash Amerika

Zeker 4 mensen kwamen om het leven na een crash met een klein vliegtuig in de Amerikaanse staat Kentucky. Een 7-jarig meisje overleefde de crash en haalde op eigen kracht hulp. Ze liep naar een huis in het gebied en vertelde wat ze had meegemaakt. Daarna is het meisje overgebracht naar een ziekenhuis. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Bron: ANP, NOS, Volkskrant

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden