null Beeld

Het nieuws van zaterdag 31 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zaterdag 31 januari.

Elselien van Dieren

Prinses Beatrix is jarig

Hieperdepiep... hoera! De voormalige koningin is 77 jaar geworden. Waar ze haar verjaardag viert is niet bekend, maar meestal doet ze dit gewoon thuis. Dit zal dan voor het eerst op kasteel Drakensteyn zijn sinds ze in februari vorig jaar terugkeerde naar Lage Vuursche. Ze woonde van 1963 tot 1981 ook al op Drakensteyn waarna ze verhuisde naar Huis ten Bosch in Den Haag.

Hongerbaby’s veel minder gezond

Uit het Hongerwinteronderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) blijkt dat kinderen die verwekt zijn in de hongerwinter nadelen ondervinden van de ondervoeding van hun moeder in de oorlog. Ze zijn vaak ongezonder dan hun leeftijdsgenoten. Onder deze groep komen meer hart-, vaat- long, en nierziekten voor, maar ook borstkanker en depressie. Het onderzoek over deze groep begon twintig jaar geleden, toen de medische gegevens van zwangere vrouwen in de Hongerwinter gevonden werden.

Nabestaanden mogen wrakstukken MH17 bekijken

De nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 mogen wrakstukken van het vliegtuig bekijken. Ze kunnen daarvoor begin maart terecht bij de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen, waar een deel van de wrakstukken ligt. De wrakstukken kwamen in december aan in Nederland en zijn in Gilze-Rijen gefotografeerd en onderzocht. In de tweede helft van februari gaan luchtvaartonderzoekers uit verschillende landen een onderzoek doen. Daarna wordt een uitgebreide 3D-reconstructie gemaakt.

NPO mag niet op zwart

Het moet niet kunnen dat de Nationale Publieke Omroep wegvalt van de zender, vindt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het kabinet wil een onderzoek naar de back-up van NPO1 als rampenzender. Via deze weg kan de overheid informatie geven bij een nationale ramp. Aanleiding voor het onderzoek is natuurlijk de gebeurtenis in het NOS-gebouw afgelopen donderdag, toen een 19-jarige gewapende man het gebouw binnen wist te dringen. Ruim een uur was er geen uitzending mogelijk.

Snelwegverlichting aan bij winters weer

De verlichting langs de snelweg moet vaker aan bij winterweer. Daar pleiten de ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN) voor in De Telegraaf. Rijkswaterstaat doet de lampen op sommige plekken nu 's avonds laat en 's nachts uit om geld te besparen. Beide organisaties vinden dat de risico’s worden beperkt als de lampen aanstaan, zeker als er sprake is van slecht zicht.

Monument in Ochten

In het Gelderse dorp Ochten wordt vandaag een monument onthuld dat herinnert aan de evacuatie van het rivierengebied in 1995. Ongeveer 250.000 bewoners van het gebied en een miljoen dieren moesten toen het gebied verlaten. Het herinneringsteken komt te staan op de dijk in Ochten die het destijds als gevolg van extreem hoogwater Dat was de directe aanleiding voor één van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis.

Bronnen: ANP, NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden