null Beeld

Het nieuws van zaterdag 7 februari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zaterdag 7 februari.

Pas op voor gladheid op wegen

Als je in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland woont en nog de deur uit wilt: Rijkswaterstaat raadt aan om je reis nog even uit te stellen. Er geldt code oranje, omdat veel wegen spekglad zijn door ijzel. De regen die momenteel valt bevriest direct op de koude ondergrond, waardoor de wegen spiegelglad worden. Op verschillende wegen in het noorden zijn al ongelukken gebeurd. Er zijn strooiwagens op pad, naar verwachting verdwijnt de gladheid aan het eind van de ochtend als de temperatuur boven nul komt.

'Griepprik beschermt nauwelijks'

De griepprik beschermt dit jaar niet goed. Dat zeggen verschillende virologen in De Telegraaf. Honderdduizenden mensen die de griepprik hebben gekregen lopen daardoor extra gezondheidsrisico's, met name ouderen. Hooguit 10 tot 20 procent van de drie miljoen gevaccineerde Nederlanders is beschermd, terwijl dat volgens virologen 70 tot 80 procent had moeten zijn. Dat komt doordat de griepprik beschermt tegen de virusstammen AH3, AH1 en B-influenza. De huidige griepepidemie wordt echter gedomineerd door het H3N2-virus. Daar sluit het vaccin dus niet op aan.

'Kinderen met drie jaar naar school'

Kinderen zouden al op 3-jarige leeftijd naar school moeten, vindt PvdA-leider Diederik Samsom. Op die manier kan de kloof worden overbrugd tussen "een kansarme onderlaag en een bovenlaag met alle mogelijkheden", schrijft hij in de Volkskrant. Volgens Samsom worden de verschillen in de samenleving steeds hardnekkiger en dreigen ze van generatie op generatie te worden overgedragen.

Slachtoffers MH17 naar Eindhoven

Op vliegbasis Eindhoven komen vandaag voor de achtste keer resten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan. Het militair transportvliegtuig met één lijkkist wordt rond 16.00 uur verwacht vanuit Oekraïne. Net als de voorgaande keren wordt er een plechtige ceremonie gehouden. Daarbij zijn minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aanwezig. Ook de nabestaanden zijn uitgenodigd.

Ruim 1 miljoen kijkers voor de Van Rossems

Het zal de beroepsbrompotten misschien niet veel kunnen schelen, maar de familie Van Rossem is wel degelijk populair bij het publiek: het nieuwe programma Hier zijn de Van Rossems, gisteravond op NPO 2, heeft meer dan een miljoen kijkers getrokken. Het was daarmee goed voor een tiende plaats in de lijst van best bekeken programma's. In de serie bezoeken Maarten van Rossem en zijn broer en zus in iedere aflevering een Europese stad. Zij geven vervolgens commentaar op wat ze zien en beleven.

Bronnen: ANP, NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden