null Beeld

Het nieuws van zondag 11 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zondag 11 januari. Met onder andere: Parijs maakt zich op voor de grootste demonstratie in de geschiedenis, Mark Rutte loopt mee en het weer blijft onstuimig vandaag.

MH

En de Liberaal van het Jaar 2014 is....

Ooit gehoord van de eretitel Liberaal van het Jaar? De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck die vorig jaar Mein Kampf van Adolf Hitler probeerde te verkopen, heeft 'm gekregen. De JOVD (jongerentak van de VVD) vindt hem de Liberaal van het Jaar 2014 omdat hij zou hebben aangetoond dat het verbod op Mein Kampf achterhaald is.

"Les voor de toekomst"

De galeriehouder is blij met de erkenning. Hij vindt dat dit soort teksten uit het verleden niet moeten worden weggestopt, maar juist moeten dienen als lesstof voor de toekomst. Voor wie het was vergeten: in Mein Kampf beschrijft Hitler zijn visie op het Duitse rijk met superieure- en inferieure rassen.

Het is niet de eerste keer dat de JOVD de prijs uitreikt. Vorig jaar ging 'ie naar D66-leider Alexander Pechtold. Daarvoor vielen cabaretier Hans Teeuwen en oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) in de prijzen.

Mark loopt ook mee in Mars van de Republiek

Parijs maakt zich op voor de grootste demonstratie uit de geschiedenis. Honderdduizenden mensen worden vanavond in de Franse hoofdstad verwacht. De autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen getroffen met speciale politie-eenheden, sluipschutters op de daken en duizenden agenten - al dan niet in burger. Hoogwaardigheidsbekleders president François Hollande, premier Manuel Valls en buitenlandse politieke leiders als premier Mark Rutte, de Britse premier David Cameron, bondskanselier Angela Merkel, de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu reizen ook af naar Parijs om daar deel te nemen aan de mars. Opvallend: Marine Le Pen, leidster van het rechts-nationalistische Front National, schittert in afwezigheid. Zij gedenkt de slachtoffers in haar eigen regio en roept haar achterban op dat ook te doen.

De zus en de moeder van de Franse extremist Coulibaly condoleren de slachtoffers

De moeder en de zus van Amedy Coulibaly hebben hun condoleances overgebracht aan de families van de slachtoffers (op donderdag schoot Coulibaly een agente neer en op vrijdag vier gijzelaars in een supermarkt). Tegen persbureau AFP hebben de vrouwen gezegd dat ze zijn extreme ideeën niet delen. Ze hopen niet dat er een verband gelegd wordt tussen "deze verschrikkelijke daden" en de islam.

Nog steeds onstuimig weer

In de noordelijke helft van het land en de hele kuststrook van Zeeland geldt code geel - de waarschuwing voor gevaarlijk weer. In het kustgebied komen zware windstoten voor met snelheden tot 95 kilometer per uur, meldt het KNMI. Zaterdag kwamen er al meer dan 750 schademeldingen binnen door storm.

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden