null Beeld

Het nieuws van zondag 25 januari

Goedemorgen! Dit is het nieuws van zondag 25 januari.

A.V.

Nieuwegeinse kerk in brand

Zaterdagavond heeft in Nieuwegein een brand gewoed in het kerkgebouw van de Volle Evangelische Gemeente. Het valt mee met de brandschade, volgens de gemeente. Wel moest de brandweer gaten in de muur zagen om bij de brandhaard te komen. Verder is er niemand gewond geraakt; er waren geen mensen aanwezig in het gebouw. De politie onderzoekt momenteel hoe de brand kon ontstaan.

A2 weer vrijgegeven

De snelweg A2 is weer vrijgegeven nadat er in de nacht van zaterdag op zondag meerdere ongelukken zijn gebeurd. Dat meldt Rijkswaterstaat. Of er gewonden zijn is niet bekend. Op verschillende plekken tussen Den Haag en Arnhem waren snelwegen afgesloten of waren er omleidingen ingesteld. Daar is de verkeershinder nu voorbij. In het oosten en noorden van het land is het nog wel glad: tussen Heerenveen en Meppel is er sprake van vertraging. Tussen Steenwijk-Noord en Steenwijk is de weg afgesloten.

Herdenking Nooit Meer Auschwitz

Vandaag wordt bij het spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz van Jan Wolkers in Amsterdam herdacht dat het 70 jaar geleden is dat concentratiekampen Auschwitz en Birkenau op 27 januari 1945 werden bevrijd. Deelnemers aan de herdenking vertrekken vanaf 11:00 uur voor een stille tocht van het stadhuis naar het Wertheimpark, waar de herdenking om 11:30 uur begint. Burgemeester Eberhard van der Laan en rabijn Menno ten Brink zullen ondere andere spreken tijdens de 45 minuten durende herdenking. Dinsdag is de internationale herdenking in Auschwitz zelf, met daarbij namens Nederland het koningspaar en premier Mark Rutte.

Cruciale Griekse verkiezingen

Ongeveer 9,8 miljoen kiesgerechtigde Grieken gaan zondag vervroegd naar de stembus, doordat de verkiezing van een nieuwe president eind vorig jaar mislukte. De parlementsverkiezingen in Griekenland worden door de rest van de Europese Unie met spanning gevolgd. De uitslag kan namelijk gevolgen hebben voor de euro en de terugbetaling van de Griekse schulden – die zijn inmiddels opgelopen tot 320 miljard euro. Een deel daarvan, 17,8 miljard euro, heeft de Nederlandse overheid aan de Griekse overheid geleend, zowel direct als via het Europese noodfonds (EFSF) voor eurolanden met betalingsproblemen.

Aboutaleb herhaalt woorden in Essalam Moskee

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdag in de Essalam Moskee in Rotterdam ondubbelzinnig herhaald dat fanatici die zich niet thuisvoelen in de Nederlandse samenleving beter kunnen gaan. De eerste keer dat Aboutaleb dat zei, was tijdens een uitzending van Nieuwsuur naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Voor Nederlanders die met de daders sympathiseren, had hij een duidelijke boodschap: "Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja... mag ik het zo zeggen: rot toch op!" De bijeenkomst in de moskee, georganiseerd door Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), was bedoeld om buurtbewoners met elkaar in gesprek te brengen.

Bekendmaking winnaar Zilveren Camera

Wie krijgt hem dit jaar, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland? Vanmiddag, in het Fotomuseum Den Haag, maakt presentator Wilfried de Jong de winnaars van de beste persfoto's van het afgelopen jaar bekend. Er zijn 42 foto's genomineerd, verdeeld over zeven categorieën zoals binnenlands nieuws, entertainment, sport en portretten. In totaal stuurden de 664 deelnemers 5397 beelden in. Volgens de jury was het aanbod zeer divers; er zijn foto's van de vliegramp met vlucht MH17 maar ook beelden van de discussie over Zwarte Piet. De prijs wordt dit jaar voor de 62e keer uitgereikt.

Bron: ANP, NOS, NU.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden