null Beeld

Het RIVM: een frisse neus haal je op de Wadden

Inwoners van Drenthe, Groningen en Friesland ademen van alle Nederlanders de schoonste lucht in. In Rotterdam en omliggende gemeenten wordt de meest vervuilde lucht ingeademd.

Elselien van Dieren

De concentraties stikstofdioxide en fijnstof is in de drie noordelijke provincies het laagst, blijkt uit prognoses van het RIVM.Vooral op de Waddeneilanden is het goed toeven. Daar bevat de lucht per kubieke meter de laagste concentraties schadelijke stoffen.

Minder stikstofdioxide

Landelijk neemt de luchtvervuiling door stikstofdioxide iets af ten opzichte van 2013. Stikstofdioxide wordt veelal veroorzaakt door verkeer en industrie. Het RIVM verwacht dat het grootste deel van het land schoner wordt, met uitzondering van Flevoland en delen van Noord-Holland, Overijssel, Zeeland en Friesland.

Fijnstof

De concentratie fijnstof, (natuurlijke) zwevende deeltjes kleiner dan 10 centimeter, neemt wel toe ten opzichte van 2013. Alleen het zuiden van Limburg heeft minder fijnstof in de lucht dan twee jaar geleden. Verder stijgt de concentratie voornamelijk in de kustprovincies.

Bron: Nu.nl, Fotografie: Tessa Jol

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden