Column Hanneke Beeld Libelle
Column HannekeBeeld Libelle

Column

Het structureel thuiswerken heeft me asocialer gemaakt

Hanneke Mijnster (aanstormend 40’er) leest, praat en schrijft het liefst over de liefde. Co-oudert vol overtuiging en vindt cola bij de lunch helemaal niet gek. Ze woont vlak bij de kust en zoekt al jaren een hobby. Deze week schrijft ze over het kantoorleven.

Uitrollen en inschieten. Scrummen. De stand-up. Teruggeven, plat slaan en in je kracht zetten. 20 euro in de verjaardagspot. Beoordelingsgesprekken. 360 graden feedback.

Kantoorleven

Mijn weerstand tegen het kantoorleven laat zich gemakkelijk vangen in lelijke en lange woorden. Sinds zeven jaar zie ik zelden een kantoor van binnen. Deze column schrijf ik bijvoorbeeld as we type op een bankje onder een boom, in de tuin van mijn verkering. Heerlijk vind ik dat.

Twee uitersten

Zowel het schrijven op zondag als het uitzicht op de haasjes in het achtergelegen weiland. We zijn zo mooi twee uitersten, mijn verkering en ik. Zij woont landelijk in het oosten, ik op twee hoog in de randstad. Zij geniet uren van plantjes poten en siererwten zaaien, ik ben vooral blij dat ik mijn balkon niet hoef te maaien. Zij maakt lange dagen in het ziekenhuis, ik schrijf vrij en blij waar ik maar wil.

Weerribben-Wieden

Vandaag fietsten we - lekker ANWGAY - op gehuurde velo’s door de Weerribben-Wieden. Zij in een hippe korte broek, ik in een onhandig, maar beeldig jurkje, en we bespraken onze verschillen. En hoe blij we daar allebei mee zijn. Al een jaar voelt het voor mij steeds als ‘een weekendje weg’ als ik weer naar mijn meisje in het oosten rijd. En zij vindt het leuk om bij mij de geneugten van de mooiste winkelstad van het land en het fijne strand om de hoek te proeven. En waar ik hyper als een kwispelende puppy kan zijn van enthousiasme, blijft zij de rust zelve. And I love it.

Nieuwe opdracht

Dus toen ik laatst startte met een hele mooie opdracht, trok ze me zonder dat ze het wist weer even bij de les. Voor die klus moet ik één dag per week werken op een kantoor. De eerste dag was het qua weerstand meteen raak. Een lieve collega maakte met mij een rondje langs alle bureaus en na de tweede Diana was ik al afgehaakt. 45 nieuwe namen onthouden? Ik begin er niet aan. Deelnemen aan twee appgroeps? Ehmmm. Weigeren is ronduit asociaal, dus vooruit dan maar. De ene heet Storytelling, die is nog wel inhoudelijk. De andere heet ‘Leuke mensen club.’ Ik plaats zelf nooit iets, dus ik ben benieuwd hoe lang ik lid mag blijven.

Freelancer

En precies om kwart over twaalf komt een collega uit een ander hoekje van de afdeling met haar tas op ons bureau kloppen. Lunchtijd, hup. De afweging wel of geen kroketje wordt gemaakt en slaat opvallend vaak negatief uit. Jammer wel, want laat die ragoutstaaf in de middag nu net een van de vóórdelen zijn van het kantoorleven. En toen ik schamperde tegen mijn lieve collega dat ik als freelancer zo blij ben dat 360 graden evaluaties zo fijn aan mij voorbij gaan, lachte ze: ‘je weet maar nooit, misschien vraag ik je wel.’ Er is geen ontkomen meer aan.

Thuiswerken

Het structureel thuiswerken heeft me asocialer gemaakt. Praatjes over andermans kinderen, de weekendbesteding en wat we vanavond gaan eten, vind ik niet meer zo gezellig als voorheen. Na zo’n dag op kantoor ben ik gesloopt, terwijl ik veel minder schrijf dan thuis. Met andere freelancers mag ik nog weleens handjeklappend en dijenkletsend joelen dat wij het zo goed voor elkaar hebben. Dat wij gewoon op dinsdagmiddag een duik in zee nemen en niet gevangen zitten tussen vier muren en Teams-uren.

Mijn verkering

Maar zo ziet mijn verkering het dus helemaal niet. Toen ik na mijn eerste dag belde om te vertellen hoe het was gegaan, slikte ik ineens het pedante riedeltje in. Zij spreekt misschien wel dertig mensen op een dag, moet altijd om kwart over acht paraat staan en voelt zich ondanks een strakke planning helemaal niet opgesloten. Doordat haar leven zo anders is en dat haar zo gelukkig maakt, kijk ik ook met een open blik naar het mijne. Hoe ik juist door zo’n nieuwe ervaring ‘lekker in mijn kracht zit.’ Want die nieuwe klus is fantastisch.

En alle 45 nieuwe collega’s vast ook. En dat inzicht zou ik haar eigenlijk in een 360 graden feedback stand-up willen teruggeven.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden