null Beeld

Het vlooienseizoen is begonnen: hier moet je op letten als je kat vlooien heeft

Zit je kat constant achter z'n oortjes te krabben? Dat is niet gek, want het is weer lente en dat betekent dat het vlooienseizoen weer is begonnen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je kat vlooien heeft?

Vlooien zijn kleine parasieten in de vachten van onze huisdieren. Katten kunnen vlooien oppikken bij kennels en trimmers, maar ook gewoon buiten in de natuur. "Wanneer je kat een binnenkat is, krijgen ze geen vlooien", legt dierenarts John de Jong uit. "Het is voornamelijk de kat die het huis in- en uitgaat."

Eitjes

Een vlooi kan zo'n 30 centimeter springen, waardoor 'ie makkelijk van het ene naar het andere dier kan overspringen. Ze veroorzaken jeuk en voeden zich door middel van bloed en kunnen eieren in de vacht leggen. Maar deze eitjes vallen ook van het huisdier af op het tapijt, het meubilair of waar je kat graag rondhangt. Uit deze eitjes ontstaan larven, die wegkruipen naar donkere plekken. Deze larven vervellen enkele keren voordat deze zich verpoppen. Door warmte en trillingen komt de pop uit en wordt de vlo geboren. De vlo wacht op een passerende hond of kat en bespringt deze. Na een bloedmaaltijd kunnen de vlooien weer eitjes leggen en is de cyclus rond. Katten kunnen dus ook door de omgeving binnen opnieuw vlooien krijgen.

Inspecteren

Wanneer katten vlooien hebben, zijn ze veel aan het krabben. Vooral op het hoofd en achter de oren. Ook gaan ze aan de onderzijde van hun achterpoten likken of zichzelf bijten. Ze verliezen haren en de huid kan zelfs rood worden. Wanneer je deze dingen herkent, is het verstandig om de vacht eens goed te inspecteren. Om te controleren op een besmetting kun je het beste een speciale vlooienkam gebruiken. Bovendien kunnen katten door vlooien erg zwak en moe zijn. Dit komt door het bloed dat ze verliezen door de vlooien. Hou ze daarom zo veel mogelijk binnen, zodat ze niet moe en verward de weg oversteken.

Bestrijden

Er bestaan vlooienbestrijdingsmiddelen voor je kat die gemakkelijk toe te dienen zijn. Ook zijn deze middelen onschadelijk voor jou bij aanraking. Koop dit bestrijdingsmiddel het liefst bij de dierenarts, dan ben je verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor je kat. Er bestaan zowel pipetjes voor in de nek, als injecties, halsbanden of sprays. Deze middelen doden eventuele nieuwe vlooien binnen 24 uur. Pillen, poeders en shampoos bestaan ook, maar die zijn werken minder goed. Overleg met de dierenarts wat de beste optie is.

Een handig trucje om van al die vlooien in huis af te komen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden