Ivy, Beeld Getty Images
Ivy,Beeld Getty Images

Nieuw klimaatrapport

Het wordt in Nederland heter, natter én droger: wat kunnen we nog doen?

Verschillende extreme weersomstandigheden vliegen ons om de oren de laatste tijd. De extreme droogte van een paar zomers geleden, de overstromingen in Limburg van een paar weken terug. Het is geen verrassing, maar dit zijn twee voorbeelden van situaties waarmee wij in Nederland steeds meer te maken krijgen als gevolg van klimaatverandering. Dat staat in het nieuwste, wereldwijde, invloedrijke klimaatrapport dat vandaag verscheen.

Mirna WiggersGetty Images

Het rapport werd naar buiten gebracht door IPCC, de organisatie van de Verenigde Naties die onderzoek verzamelt van klimaatverandering. Dit rapport is nauwkeuriger dan ooit tevoren, doordat de technieken om klimaatverandering te meten de laatste jaren flink zijn verbeterd. Het vorige rapport komt uit 2014 en werd onder meer gebruikt om het Klimaatakkoord van Parijs van de grond te krijgen.

In Nederland nóg warmer

Hoewel het klimaat iets is wat zich wereldwijd afspeelt en niet te binden is aan één land, valt het in het rapport wel op dat de temperatuur in Nederland veel sterker stijgt dan bij veel andere landen het geval is. Gemiddeld steeg de temperatuur boven land namelijk met 1,6 graad, maar boven Nederland is dat nog 25 procent meer.

Extreem droog, extreem nat

Een concreet gevolg daarvan is dat wij in Nederland een bijzondere combinatie van weersomstandigheden krijgen: in de zomers zullen perioden van extreme droogte (zoals twee jaar terug) en extreme neerslag (zoals in juli in Limburg) elkaar afwisselen. In de winter wordt het weer juist regenachtiger, en blijft echte kou ver weg. Beide zijn afwijkende weersomstandigheden voor de seizoenen en kunnen grote gevolgen hebben.

De rest van de wereld

Een ander sterk signaal van de klimaatverandering wereldwijd zijn de hittegolven in Canada, waar het recent 50 graden werd, en de extreme overstromingen in China, waar in sommige regio's op één dag een jaargemiddelde aan regen viel.

Geen toeval meer

Hoewel we vaak nog naar zulke gebeurtenissen kijken alsof het ‘uniek’ is of ‘toeval’, blijkt uit het rapport toch dat er voor het eerst onderliggende verbanden te vinden zijn. Uiteindelijk is de locatie van het extreme weer inderdaad nog toeval, maar dat het er komt is al lang niet meer te scharen onder ‘incidenteel’.

Hoop

Voordat je nu met je handen in het haar zit of de handdoek in de ring gooit: er is nog hoop. In het rapport worden een aantal scenario's uitgewerkt met betrekking tot de effecten als we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. De scenario's variëren van ‘nauwelijks beperken’ naar ‘zo goed als geen uitstoot meer’ en daar is hoop uit te halen.

Het is volgens het IPCC nu aan de landelijke regeringen wereldwijd om actie te ondernemen. In de herfst staat er een internationaal klimaatoverleg op de planning in Glasgow, waar de resultaten van het rapport uitgebreid zullen worden besproken.

Wat kunnen we doen?

Hoewel er dus een boel werk aan de winkel is voor regeringen wereldwijd, kunnen wij als individu ook ons steentje bijdragen. Bekende voorbeelden daarvan zijn eens een dag of twee in de week vegetarisch eten of vaker de auto laten staan. En hoewel dat misschien voelt als een druppel in de oceaan, zijn het wel alle kleine beetjes die gecombineerd een verschil kunnen maken. Laat je dus niet uit het veld slaan door de omvang van het klimaatprobleem, maar probeer te kijken naar wat jíj kunt doen.

Bron: NOS, RTL Nieuws, Nu.nl.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden