Het wordt weer enorm druk op Schiphol in de herfstvakantie: “Sommige mensen zullen hun vlucht niet halen” Beeld Getty Images
Het wordt weer enorm druk op Schiphol in de herfstvakantie: “Sommige mensen zullen hun vlucht niet halen”Beeld Getty Images

Het wordt weer enorm druk op Schiphol in de herfstvakantie

Wanneer de kinderen in het noorden van het land vanmiddag uit school komen, is daar de herfstvakantie officieel begonnen. Helaas is dat ook het startschot voor wederom topdrukte op Schiphol.

Tara StokdijkGetty Images

Er wordt zelfs vrijdagavond al enorme drukte verwacht.

Drukte op Schiphol in de herfstvakantie

Volgens Yteke de Jong, luchtvaartjournalist bij De telegraaf, zijn de gevolgen niet mis: “Ik verwacht lange rijen en heel veel stress bij reizigers.” Ze vult aan: “Misschien moeten reizigers zelfs buiten wachten in de regen. Ook zullen sommigen hun vlucht niet halen. Al met al betekent dat een aantal verpeste vakanties.”

Personeelsprobleem

Yteke vertelt dat de luchthaven het personeelsprobleem nog steeds niet opgelost heeft: “Dat geeft enorme onzekerheid. Daarnaast loopt het aantal coronabesmettingen op, waardoor er mogelijk meer ziekteverzuim is.”

Ziekteverzuim

Joost van Doesburg van vakbond FNV zegt over dat ziekteverzuim: “Het verzuim is al maanden lang heel erg hoog door de hoge werkdruk. Beveiligers komen veel in aanraking met reizigers, dus daar komt corona nu nog bij. Het worden zware dagen voor het personeel op Schiphol.”

Hij adviseert reizigers: “Het wordt uren in de wachtrij. Ik adviseer iedereen om zo lang mogelijk van te voren op de luchthaven te zijn.”

Reactie Schiphol

Schiphol heeft op de speculaties gereageerd. De luchthaven zegt dat ze met de eerder opgelegde maximumaantallen voor passagiers rekening hebben gehouden met de drukte, maar ook met het ziekteverzuim. “Dat gaat ons helpen bij het behapbaar houden van de rijen. Maar als de coronabesmettingen in het land toenemen, zullen we dat uiteindelijk ook zien op de luchthaven.”

Advies

Ze adviseren: “We zetten alle beschikbare capaciteit in, maar reizigers moeten zeker rekening houden met rijen voor de beveiligingscontrole. En ook andere partijen zoals bagage-afhandelaars hebben te weinig personeel, dus reizigers moeten zich goed voorbereiden.”

Vliegtuig gehaald? Zo maak je de reis aangenaam:

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: WNL

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden