null Beeld

Hier is het bewijs: huilen lucht écht op

Nederlandse onderzoekers zijn eruit: een potje grienen kan echt wonderen doen voor je humeur.

Susan Dalstra

Voor het onderzoek werden 60 proefpersonen voor een tranentrekkende film gezet. 90 minuten nadat ze hun tranen de vrije loop hadden gelaten, voelden de deelnemers zich beter dan daarvoor. Van een potje huilen knap je niet direct op; direct na de huilbui is er eerst zelfs een kleine dip in de gemoedstoestand. Je kunt dus wel stellen dat huilers een soort emotionele achtbaan beleven.

Gemoedstoestand

Van de 60 proefpersonen moesten 28 mensen huilen tijdens de film, de rest hield het droog. Voor de film werd gevraagd naar hoe de deelnemers zich voelden door hun gemoedstoestand te beoordelen met een cijfer. Na afloop werd het hen nog 3 keer gevraagd: meteen na de voorstelling, 20 minuten later en 90 minuten later. De gemoedstoestand van de mensen die geen traan lieten, veranderde niet na de film.

LEES OOK: WAAROM HUILEN (BIJNA) ALTIJD EEN GOED IDEE IS

Functie van een jankbui

Het onderwerp huilen blijft de wetenschap boeien. Mensen zijn namelijk de enige wezens op aarde waarvan bekend is dat ze huilen. Over de functie van een goede jankbui is nog maar weinig bekend. Dit nieuwe onderzoek van de Universiteit van Tilburg is nog slechts de verkenningsfase. In de toekomst zal het nog eens herhaald worden met andere proefpersonen.

Naar een hoger niveau

Voor nu heb je in ieder geval reden genoeg om gewoon een traan te laten als je daar zin in hebt. "Na een initiële verslechtering herstelt de stemming van mensen zich na verloop van tijd niet alleen", zegt hoofdonderzoeker Asmir Gračanin, "de gemoedstoestand wordt uiteindelijk naar een hoger niveau getild dan voor de emotionele gebeurtenis".

Bron: Springer. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden