null Beeld

Híer moet je goed op letten als je met olijfolie kookt of bakt

Veel mensen koken en bakken iedere dag met olijfolie. Groot gelijk, want er zitten een hoop gezondheidsvoordelen aan. Maar híer moet je wel even op letten.

Demi Schoenmakers

Olijfolie is een krachtige antioxidant, het kan helpen ontstekingen te verminderen en is goed voor je hart. Maar dan moet je het wel goed gebruiken.

Schadelijk

Er wordt vaak over olijfolie gezegd dat het een laag rookpunt heeft. Dat is de temperatuur waarbij de olie begint te verbranden en je eten een vieze smaak krijgt. Olijfolie zou niet bestand zijn tegen hoge temperaturen, aangezien dit voor chemische afbraak of schadelijke bijproducten zou zorgen. Maar uit onderzoek blijkt dat olijfolie juist de meest stabiele olie is bij verhitting.

Minder voordelen

Net als alle andere vetten, heeft ook olijfolie een rookpunt. Maar gelukkig is er geen sprake van chemische afbraak of schadelijke bijproducten. Wanneer de olie wordt verhit, behoudt-ie bovendien de meeste gezondheidsvoordelen. Maar let op: de voordelen kunnen wel enigszins afnemen. Bij olijfolie zit het rookpunt rond de 240 graden Celsius, bij extra vierge ligt het punt lager, namelijk bij 160 graden. Let dus goed op als je olijfolie gebruikt bij het koken. Om alle gezondheidsvoordelen te behouden, moet je ervoor zorgen dat de olie niet té warm wordt.

Lees ook: Libelle Legt Uit: Wanneer gebruik je aluminiumfolie en wanneer bakpapier?

Met dít middeltje laat je olievlekken op tegels zo weer verdwijnen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden