Híerom niest de een hard en de ander zacht Beeld Getty Images/iStockphoto
Híerom niest de een hard en de ander zachtBeeld Getty Images/iStockphoto

Híerom niest de een hard en de ander zacht

Waar de een op een andere verdieping in huis te horen is en bijna schreeuwt, niest een ander haast ongemerkt. Hierdoor komt dat.

Ruth SmeetsGetty Images/iStockphoto

RTL Nieuws ging hierover in gesprek met KNO-arts Dennis Kox.

Waarom niezen we?

Allereerst heeft niezen natuurlijk een lichamelijke functie. Je krijgt hiermee stofdeeltjes uit het lichaam naar buiten. Om dit te stimuleren krijgt je neus een prikkel. In het geval van allergieën, zoals hooikoorts, reageert je lichaam bijvoorbeeld slecht op graspollen, die je lichaam vervolgens moeten verlaten.

Aangeleerd

Opvallend: de manier waarop we niezen is deels aangeleerd. In Nederland maken bijvoorbeeld een ander geluid dan in andere landen. Ook de manier waarop je ouders niezen is bepalend, en zorgt ervoor dat je deze manier overneemt.

Nog een bewijs voor het feit dat niezen is aangeleerd, is dat dove mensen vrijwel geen geluid maken. Zij hebben immers nooit gehoord dat mensen geluid maken bij het niezen.

Verschil in persoonlijkheid

Nog een bepalende factor ligt bij je persoonlijkheid. Extraverte personen niezen vaak harder. De stem doet dan mee bij het in- en uitademen bij het niezen. Introverte mensen houden het eerder ingetogen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. “Je bepaalt zelf eigenlijk wat je toestaat”, vertelt dr. Kox aan RTL Nieuws.

Nies inhouden

Je nies inhouden kun je beter niet doen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. In dit artikel lees je waarom.

Heb je op latere leeftijd pas last gekregen van hooikoorts? Dat kan. In onderstaande video legt dr. Rutger uit hoe ket komt dat sommige allergieën pas later ontstaan.

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden