null Beeld

Hoe 1 blikje cola ervoor zorgde dat moeder en dochter elkaar 17 jaar niet zagen

In Het familiediner stuit presentator Bert van Leeuwen (60) op een bizarre ruzie: Jannie en dochter Jolanda hebben elkaar al járen niet gezien vanwege een blikje huismerkcola.

Demi Schoenmakers

Het incident vond maar liefst zeventien jaar geleden plaats toen Jannie op bezoek ging bij haar oudste dochter Jolanda. Tot dan kreeg Jannie altijd een blikje cola van een bepaald A-merk, maar omdat Jolanda dat merk even niet in huis had, kreeg moeders een blikje huismerkcola. Daar was Jannie niet van gediend en sindsdien hebben moeder en dochter geen contact meer.

Nepspul

Zeventien jaar later blijkt Jannie er nog steeds bloedserieus over te zijn. "Ze wilde geen cola voor mij kopen. Ik houd niet van dat nepspul. Ik kwam bij mijn oudste dochter en die had het niet voor mij gekocht. Niet één blikje." Jolanda geeft toe dat ze het gewoon vergeten was. Ze heeft vier kinderen, dus met een druk gezin vergeet je nog weleens wat.

Eén blikje

Toch kan ze het daar niet mee goedpraten, vindt Jannie. "Ik heb er niet om kunnen lachen, want ik dronk maar één blikje cola die avond. Altijd maar één glas of één blikje, wat ze hadden. Ik heb altijd gezegd: ‘Je hoeft voor mij geen fles te kopen, een blikje is ook genoeg. Daar héb ik ook genoeg aan.'"

Aap uit de mouw

Maar draait het dan allemaal om dat ene blikje cola? Nee, na een tijdje komt de aap uit de mouw. "Er is nog iets gebeurd kort erna", vertelt Jannie geëmotioneerd. "Dat zat me heel hoog. Haar man heeft toen een kastje hier weggehaald. Hij kwam het ophalen, want dat had ik te leen van hen. Een heel mooi theekastje." Dat voelde als een soort afsluiting voor Jannie en dat deed haar veel pijn. Daarna was het dan ook klaar voor haar.

Fascinerend

Uiteindelijk krijgt Bert het voor elkaar en zitten moeder en dochter weer samen aan tafel tijdens het familiediner. "Ja, als je terugkijkt is het echte zonde. Ik houd van haar", zegt Jannie in tranen. Kijkers zijn blij met de verzoening, maar hebben wel vol ongeloof naar de aflevering zitten kijken. "Ik vind Het familiediner echt fascinerend. Moeder en dochter die het contact verbreken voor zeventien jaar vanwege een ontberend blikje cola", schrijft iemand op Twitter. Ze kunnen het dan ook niet laten om er wat grapjes over te maken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het familiediner, Twitter. Beeld: EO

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden