null Beeld

Hoe gaat het nu met ‘Ik Vertrek’-familie Freeling: “Dit zou onze eerste volle zomer worden”

Twee jaar geleden vertrokken stadsontwikkelaar Myron (41) en cultureel ondernemer Dora Freeling (37) naar Italië.  Het stel begon daar met hun kinderen aan een nieuw avontuur en begon een camping in Le Marche: Camping Suasa. Hun eerste volle zomerseizoen zou in 2020 plaatsvinden. Maar het coronavirus gooit roet in het eten.

Eva Breda

Dora: “Eindelijk komt het leven hier weer op gang. Er zijn gasten op de camping, ze genieten volop, het is mooi weer. Dan realiseer je je weer even: oja, dit is waar we het voor doen. Maar ik kan niet ontkennen dat de afgelopen maanden spannend waren. Wat onze eerste volle zomer zou worden hier in Italië, werd heel stil. Boeking na boeking werd geannuleerd. Dat was heel zuur.”

Slecht imago

“Op 11 maart ging Italië helemaal in lockdown. Oké, dit is serieus, beseften wij ons toen meteen. Het was direct duidelijk dat we echt even pas op de plaats moesten maken om door deze crisis heen te komen. Onze camping is net een jaar geopend hier in Italië en vorig jaar hebben we een paar weken kunnen draaien. Dit jaar zouden we ‘voor het echie’ gaan. Dat eerst alleen Italië in lockdown ging vond ik dan ook heel spannend. Wat als Italië hier als enige de dupe van wordt en een slecht imago overhoudt? Dat zou wel eens hele slechte gevolgen voor ons kunnen hebben.”

Nare verhalen

“Maar al gauw verspreidde het coronavirus zich als een lopend vuurtje door heel Europa. De onmenselijke en verdrietige situaties van over heel de wereld waren heftig om te zien. Ook vanuit Italië kregen we de naarste verhalen te horen. Kiezen wie er wel en niet behandeld kan worden… Vreselijk.”

Creatief

“Ook zakelijk was het spannend. We zouden deze zomer flink wat toeristen gaan ontvangen en ineens kwamen er allemaal annuleringen binnen. Financieel word je daar creatief van. We hebben verschillende uitgaven gewoon uitgesteld. Dat extra zwembad hebben we nog maar even niet gekocht en die 5000 euro hebben we toch nog maar even niet in een nieuwe inrichting gestoken. Die beslissingen moet je maken in zo’n geval. Maar wel ben je continu bezig met de toekomst. Hoe lang gaat dit duren? Gaan we het wel redden? Gaat het goed komen als we deze zomer helemaal niet open kunnen? Toch wisten we diep vanbinnen dat het zou lukken. Hoe dan ook, die toeristen zouden er komen.”

Even knipperen

“En dat is gebleken. In Italië was het na verloop van tijd een stuk rustiger en op een gegeven moment waren er zelfs nul nieuwe besmettingen. Drie dagen op rij! Dat was heel fijn. Toen het land dan ook op code oranje ging, kwamen er al gauw weer toeristen. Ik moest echt even knipperen toen ze aankwamen. Nu gaat het echt weer gebeuren. Het gaat de goede kant op. We hebben natuurlijk de nodige maatregelen hier, maar geen daarvan bepalen je hele vakantie. Hier en daar moet je je handen desinfecteren en af en toe moet je een mondkapje op. Maar heftig is het niet. De mensen die hier vakantie houden genieten volop. Het lijkt af en toe zelfs alsof corona er even niet is. Eerst was het het gesprek van de dag, nu praten we allang niet meer over corona.”

Ondernemerslust

“Wel wordt er af en toe iets gezegd over een tweede golf. Maar daar probeer ik me niet mee bezig te houden. We doen hier ons best en dat werpt zijn vruchten af. Als ondernemer zijn al die maatregelen en financiële tegenslagen een hele beproeving. Maar ondanks dat we net zijn begonnen hier, zijn we niet uit het veld geslagen. Het coronavirus heeft onze ondernemerslust zeker niet teniet gedaan. What doesn’t kill you makes you stronger, zeggen ze toch? Dat geloof ik na deze crisis zeker."

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Familie Freeling.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden