null Beeld

Hoe gaat het nu met ‘Ik Vertrek’-familie Geurts: “Dit is niet waarvoor je naar Spanje emigreert”

In 2017 laten Dirk, Feikje en hun kinderen Jep en Siem hun fijne Amsterdamse leven achter om hun droom waar te maken. Ze kopen een huis hoog in de bergen van Andalusië. Met de camera’s van Ik vertrek om zich heen, bouwen ze er een waar vakantieparadijs. Maar de coronacrisis maakt dat hele verhaal ineens een stuk minder sprookjesachtig.

Eva Breda

Dirk: “Corona leek eerst nog heel ver weg. Op het nieuws zagen we er van alles over. Maar het besef dat het ons zou raken, was er eerst nog niet. Ik herinner met dat er gasten belden in een weekend in maart. Ze zouden dinsdag komen en vroegen hoe de situatie hier was. Ja, prima, dachten we. Maar toen ging het ineens heel snel. De donderdag erna ging alles dicht en werd het leven heel anders. Hebben we genoeg water in huis? Genoeg eten? Zijn alle gasten afgebeld? En hoe lang gaat dit duren? Toen kwam de angst.”

Zakelijk drama

“Zakelijk was het een drama. Van de één op de andere dag hadden we geen gasten meer. Vooral voor het voorjaar werd er veel geannuleerd. We zijn hier in 2017 naartoe vertrokken, dus we zijn nog vrij nieuw hier. Onze droom zijn we pas net aan het verwezenlijken. Iedere boeking die dus bij ons binnenkomt, is nog altijd een high five-moment voor ons. Dat we nu dus alleen maar afmeldingen kregen, was extra zuur. Dat werkte heel demotiverend.”

Mooie stek

“Toch lieten we ons hoofd niet hangen. Mijn vrouw en ik hebben geprobeerd te genieten van de tijd hier thuis met de kinderen. De lockdown in Spanje was streng. Je mocht je eigen grondgebied niet af. Ik heb me tijdens de lockdown dan ook goed gerealiseerd hoe veel geluk wij hebben. Dat we op zo’n mooie stek zitten, middenin de bergen, met veel land en een heerlijk zwembad. Klasgenootjes van mijn zoon wonen op een paar vierkante meter in het dorp. Dan is het een stuk vervelender om tweeënhalve maand binnen te moeten zitten.”

Slecht weer

“Toch was het ook best pittig. Met twee jonge kinderen kom je amper aan klusjes toe en is het flink aanpoten. Daarbij was het weer hier heel slecht, terwijl het in Nederland juist bijna zomer leek. Dat was wel balen. Dat is nou niet echt waarvoor je naar Spanje bent geëmigreerd.”

Onzekerheid

“Zelf zat ik in die tijd ook met veel stress. Ik heb als taak de financiën en die waren niet zo fraai de afgelopen maanden. Ik heb daar veel slapeloze nachten van gehad. Vooral de onzekerheid over hoe lang dit zou gaan duren, was zwaar. Je kunt je nergens op instellen, niets uitrekenen en niet genieten van de vrije tijd die je hebt.”

Genadeklap

“Maar als ik om me heen kijk besef ik dat we het goed hebben. We hebben hier al heel wat opgebouwd. Wij komen hier overheen. Veel kleine Spaanse ondernemers zijn nog niet eens over de economische crisis van 2008 heen. De coronacrisis is dan echt de genadeklap. Dat is voor ons gelukkig niet het geval.”

Nuchtere Nederlanders

“Daarbij begint het hier weer langzamerhand op gang te komen. Er komen weer gasten en de sfeer is goed. Af en toe lijkt het even alsof corona heel ver weg is. Zeker als er Nederlandse gasten zijn is dat te merken. Ze zijn nuchterder dan de Spanjaarden hier in de omgeving. Dat is heel fijn.”

Gezond

“De Nederlandse toeristen brengen ook verhalen met zich mee. Dan besef je je toch dat je heel erg blij mag zijn met hoe alles gaat. Wij zijn gezond en hebben het goed hier. Dat realiseer ik me des te meer als een gast me vertelt dat zijn vader is overleden na negen weken op de intensive care. De familie mocht slechts op de dag dat hij stierf even kort afscheid maken. Als je dat soort verhalen hoort, worden de coronacijfers ineens heel concreet. En dan besef je je dat het allerbelangrijkste is dat we gezond zijn.”

null Beeld

null Beeld

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Eva Breda. Beeld: Familie Geurts.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden