Wolven Beeld Getty Images
WolvenBeeld Getty Images

Hoe gevaarlijk zijn wolven nu echt?

Er zijn de laatste tijd weer wat wolven gespot in Nederland. Dat klinkt eng, maar hoe gevaarlijk is een wolf nu echt? En wat moet je doen als je tijdens een wandeling een wolf tegenkomt?

Er verschijnen in het nieuws regelmatig berichten over wolven die los rondlopen en ergens in het wild gespot zijn. Zo waren maandagochtend twee wolven ontsnapt in Dierenpark Amersfoort.

Deze dieren schuilen vaak in natuurgebieden en laat dit nu precies dé plek zijn waar veel natuurliefhebbers wandelen of fietsen. Wat moet je doen als je ineens een wolf tegenkomt?

Hoeveel wolven leven er nu in Nederland?

Op 1 januari 2020 leefden er waarschijnlijk acht wolven in Nederland. Drie volwassen wolven, waarvan twee in ieder geval in Noord-Veluwe. Hier zijn in 2019 vijf welpen geboren. Verder is op de Midden-Veluwe een wolvin gespot die in haar eentje leeft.

Is een wolf gevaarlijk

Nee, een wolf is in principe niet gevaarlijk. Het is een vluchtdier. Ze vermijden contact met mensen. Zodra hij onraad ruikt, is-ie weg en wolven zien mensen als onraad, dus het dier zal eerder wegduiken dan je aanvallen. Gevalletje het dier is banger voor jou dan jij voor hem.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo kan ook een wolf uit paniek of hondsdolheid een mens aanvallen. Maar als je het zo bekijkt, zijn grote honden ook gevaarlijk. Er zijn in West-Europa in ieder geval geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen. Gevaarlijke situaties kunnen alleen ontstaan als je een wolf door middel van voer aan mensen laat wennen of als mensen een wolf aanvallen, in het nauw drijven of hun jongen meenemen. Zolang dit niet het geval is, kun je prima wandelen en fietsen in een bos of natuurgebied waar wolven leven.

Maar waar komt het gevaarlijke imago dan vandaan?

Als een wolf een schaap verscheurt, dan zit dit er heel akelig uit. Bovendien zien mensen zelden wolven in het wild, waardoor we zo’n beest automatisch al spannend vinden.

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?

Wolven in Nederland geeft als allereerste tip: bekijk het dier rustig, probeer een foto of filmpje te maken een wees blij: niet veel mensen zien een wolf. De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is namelijk heel klein. De schuwe dieren trekken zich overdag terug op een rustige plaats. Tot nu toe is de wolf een aantal keren in het oosten en zuidoosten van Nederland gesignaleerd.

Kom je een wolf tegen, probeer dan een foto of filmpje te maken en geef je waarneming door op de site van Wolven in Nederland. Verder kun je het beste de volgende adviezen opvolgen:

  • Respecteer de wolf
  • Neem langzaam afstand
  • Heb je een hond bij? Houd ‘m aan de lijn
  • Als de wolf dichterbij komt, praat dan wat luider en maak gebaren met je handen
  • Loop de wolf niet achterna
  • Voer de wolf niet

Lekker wandelen

Kortom: je kunt met een gerust hart in natuurgebieden gaan wandelen. Ten eerste is de kans klein dat je een wolf tegen het lijf loopt en bovendien is het beest hartstikke bang voor mensen. Dus don’t worry.

Zin gekregen om te wandelen? Dit zijn de vijf mooiste bossen in Nederland

Bron: Wolven in Nederland, Wandel, AD.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden