Valkenburg, 15 juli 2021 Beeld Getty Images
Valkenburg, 15 juli 2021Beeld Getty Images

Hoe goed zijn we beschermd tegen het domino-effect van regenwater?

Het zal je niet zijn ontgaan: Limburg werd de afgelopen dagen keihard getroffen door overstromingen, en de hoogste waterstanden moeten nog komen. Kan Nederland dat wel aan?

RedactieGetty Images

Experts zien de situatie in Limburg als wake-up call: er moet nog veel gebeuren!

Maatregelen getroffen

Er zijn in de afgelopen 25 jaar veel stappen gezet tegen het overstromen van rivieren. Denk aan het verhogen en versterken van dijken, het neerzetten van extra dijken en meer ruimte voor waterafvoer van rivieren. Toch denken experts dat dit niet genoeg is.

Domino-effect

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke noemt de situatie ‘een domino-effect met steeds grotere stenen’. Hij vertelt: “Wat we zien in Valkenburg is de optelsom van al het regenwater dat in Limburg door een rivier stroomt. De komende dagen wordt nog eens al het water uit de Ardennen en het Ruhrgebied afgevoerd.”

Bescherming woongebieden

Toen er in 1993 en 1995 rivieroverstromingen plaatsvonden, werd het project ‘Ruimte voor Rivieren’ in het leven geroepen. Er werden extra bufferzones aan waterwegen toegevoegd om de toevoer van water te ondervangen. Zo moesten woongebieden tegen hoog water beschermd worden. Maar zijn we echt zo goed beschermd?

Overstromingen buiten Limburg

Hoogleraar waterveiligheid aan de TU Delft Matthijs Kok laat aan de NOS weten dat hij buiten Limburg niet zo snel iets mis ziet gaan, dankzij alle maatregelen die in Nederland getroffen zijn. Grote overstromingen verwacht hij buiten Limburg niet: “Het zou me verbazen als er bijvoorbeeld benedenstrooms in Brabant iets mis zou gaan”, maar 100% garantie is er niet: “Er wordt dan ook de komende jaren veel geïnvesteerd in extra bescherming.”

Uiterwaarden

Wel kunnen in sommige gebieden uiterwaarden (het stuk tussen de winterdijk en de oever van de rivier) onder water komen te staan, waar in Nederland vaak veebedrijven en campings zijn gevestigd.

Extra maatregelen

Jeroen Aerts, hoogleraar klimaat- en waterrisico’s aan de VU, is van mening dat de ramp in Limburg heeft bewezen dat Nederland nog veel meer kan en moet doen: “Je kunt nog meer water bufferen en lokaal opvangen, of kritieke infrastructuur beter beschermen en minder bouwen in kwetsbare gebieden. Ook moeten er uiteindelijk minder oppervlaktes verhard zijn, zodat de grond het water op kan nemen. Het is ‘en en en’ en het moet uiteindelijk allemaal gebeuren.”

Regenwater of kraanwater: wat is beter voor je planten?

Bron: NOS.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden