Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Coronavaccinatie

Hoe kan het dat veel mensen meer last hebben van bijwerkingen bij hun tweede prik?

Opvallend veel mensen hebben bij hun tweede coronaprik meer last van bijwerkingen. Maar hoe kan dit nu eigenlijk? En is dit bij alle coronavaccins zo?

Erandi GodinezGetty Images

Wij leggen het je hier uit.

Verschillen tussen vaccins

Een beetje spierpijn en een slap gevoel: voor de meeste mensen blijft het gelukkig bij deze bijwerkingen als ze hun coronavaccin hebben gehad. Maar er zijn ook mensen die echt flinke koorts krijgen na hun tweede prik en er echt even ziek van zijn. Volgens vaccinologe Isabel Leroux-Roels heeft dit vooral te maken met het soort vaccin dat je hebt gehad. Bij de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna worden volgens haar zwaardere bijwerkingen gemeld na toediening van de tweede dosis. “Bij het vaccin van AstraZeneca, dat gemaakt werd op basis van een ‘verbouwd’ verkoudheidsvirus, is het net omgekeerd. De klachten zelf zijn over het algemeen heel vergelijkbaar: koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en rillingen,” zo vertet Leroux-Roels aan de Belgische site Het Laatste Nieuws.

Verklaring voor andere reactie

Dit verschil is te verklaren door het feit dat een mRNA-vaccin een immuunreactie opwekt door het lichaam te tonen hoe het virus eruit ziet. Bij de tweede prik gebeurt dit nog een keer, maar omdat je lichaam inmiddels al is gewaarschuwd kan het heftiger reageren. Bij het vaccin van AstraZeneca wordt je lichaam een klein beetje ziek gemaakt, waardoor het vervolgens antistoffen gaat aanmaken. Bij de tweede dosis is je lichaam meer gewend aan de stoffen in het vaccin en reageert het ook milder.

Wat te doen bij bijwerkingen?

Mocht je nu na je coronavaccin griepachtige klachten krijgen, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze klachten verdwijnen bij de meeste mensen na twee tot drie dagen. Om de klachten te verminderen kun je het beste paracetamol innemen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden