Hoe kan in Nederland een watertekort ontstaan? Beeld Getty Images
Hoe kan in Nederland een watertekort ontstaan?Beeld Getty Images

Hoe kan in Nederland een watertekort ontstaan?

Door de hitte is er in Nederland officieel een watertekort. Er wordt aangeraden om geen zwembaden te vullen of tuinen te besproeien en niet te lang te douchen. Maar hoe kan er ineens een tekort ontstaan?

Erandi GodinezGetty Images

Op dit moment zijn er gelukkig (nog) geen extra maatregelen nodig om problemen te voorkomen, maar als de droogte aanhoudt binnenkort wel. Wat die maatregelen dan precies inhouden is nog onduidelijk.

Meer eruit, dan erin

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: we gebruiken meer grondwater dan erbij komt, waardoor we als het ware in het ‘rood’ komen te staan. “Op de bankrekening van het grondwater is steeds minder gestort. En we halen nu meer water uit de grond dan er in komt”, zo legt Klaasjan Raat van het Water Research Institute aan RTL Nieuws uit.

Neerslagtekort

Dat we nu meer water uit de grond halen, heeft onder andere te maken met de landbouw. Deze is de afgelopen jaren uitgebreid en daarvoor is natuurlijk water nodig. Hoewel dit lange tijd goed ging, gooit het neerslagtekort nu alsnog roet in het eten. We hebben namelijk al vier droge jaren achter de rug, waarin het weinig regende. Daarnaast verdampt door de warme zomers ook nog eens veel water. Met het neerslagtekort dat daardoor ontstaat, staan de afgelopen jaren al hoog in de top van droogste jaren ooit.

Aangevuld met rivierwater

In gebieden rond de grote rivieren is de droogte niet zo’n probleem. Hier kan namelijk via sloten en kanalen het grondwater worden aangevuld met water uit de rivieren. Op veel hoger gelegen zandgronden is dit rivierwater echter niet in de buurt en staat het grondwaterpeil ontzettend laag. Volgens een woordvoerder van drinkwaterbedrijf Vitens heeft het dreigende watertekort vooral met grondwater te maken.

Zó komt er water uit je kraan

De winning van drinkwater bestaat uit een aantal onderdelen, legt hij uit. Zo moet het water eerst uit de grond worden opgepompt, waarna het wordt gezuiverd. Tot slot wordt het water in een buffer gepompt om het vervolgens naar huishoudens te leiden, zodat er water uit je kraan komt. Deze buffer wordt de hele dag bijgevuld, maar vooral ’s nachts. En op dagen dat er veel drinkwater wordt gebruikt (dus bijvoorbeeld tijdens een hittegolf) is er te weinig tijd om de tanks bij te vullen. “Dan sta je in de ochtend al 2-0 achter”, legt de woordvoerder uit.

Slechts een bepaalde capaciteit

Als het warm is, gebruiken mensen veel drinkwater. Niet alleen om te drinken, maar ook om bijvoorbeeld zwembaden in de tuin te vullen. Daardoor kunnen we later in de problemen komen. Er is namelijk maar een bepaalde capaciteit aan drinkwater. Als er meer uitgaat dan erin komt, dan kan dat niet op tijd worden aangevuld. En dan zit er ook nog eens een grens aan de hoeveelheid grondwater die een bedrijf uit de grond mag halen. Andere grootverbruikers zoals de landbouw, de industrie en de natuur tappen namelijk uit hetzelfde vaatje. Als er te veel water wordt gebruikt, kan er schaarste ontstaan. En daar krijgen we steeds vaker mee te maken.

Hoe zorg je ervoor dat planten genoeg water krijgen in droge periodes? Boer Tom weet raad.

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden