Kind met corona Beeld Getty Images
Kind met coronaBeeld Getty Images

Hoe lang moet ik in quarantaine als mijn kind corona heeft?

Het aantal besmettingen loopt gigantisch op en ook steeds meer (ongevaccineerde) kinderen raken besmet met corona. Wat moet je dan als ouder doen? Thuis blijven en in quarantaine? En zo ja, hoe lang?

RedactieGetty Images

Het advies van de Rijksoverheid luidt: “Blijf thuis als u klachten heeft of als uw huisgenoot corona heeft. Voor kinderen gelden hierop een paar uitzonderingen.” Maar hoe zit dat dan precies?

Alleen coronaklachten?

Dit verschilt per leeftijd van de kinderen. Vanaf 8 juli hoeven de huisgenoten van een kind tot 13 jaar met verkoudheidsklachten, koorts of benauwdheid niet meer thuis te blijven. Ook niet in afwachting van een testuitslag van het kind of als het verkouden kind een dringend testadvies heeft, zegt de Rijksoverheid.

Wanneer kinderen van 13 jaar en ouder coronaklachten hebben, moeten alle huisgenoten met klachten thuis blijven en zich laten testen.

Voldoende beschermd?

Sinds de persconferentie van 12 november moeten alle huisgenoten van mensen (ook kinderen) met corona in quarantaine. Maar het aantal quarantainedagen kan wel verschillen voor ouders die wél of niet voldoende beschermd zijn.

In beide gevallen moet je als ouder direct in quarantaine na de positieve test van je kind, ook als het kind geen klachten heeft. Maar wanneer ben je ook alweer voldoende beschermd?

  1. Als je 14 dagen of langer geleden een tweede prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna
  2. Als je 14 dagen of langer geleden één prik hebt gehad met een van deze vaccins en daarvoor corona hebt gehad
  3. Als je 28 dagen of langer geleden één prik hebt gehad met het vaccin van Janssen
  4. Als je binnen de afgelopen zes maanden (180 dagen) corona hebt gehad. Je bent toen positief getest op corona in een GGD-teststraat (een zelftest geldt niet)

Wanneer laten testen?

Ouders die niet zijn beschermd, hebben te maken met strengere quarantaineregels. Maar het is sowieso belangrijk dat je je op bepaalde dagen bij de GGD laat testen. De regels wat betreft het testen zijn als volgt:

  • Wel voldoende beschermd? Ga in quarantaine en laat je vijf dagen na de positieve test van het kind zelf testen bij de GGD. Maak eerder een afspraak als je klachten hebt.
  • Niet voldoende beschermd? Laat je meteen de eerste dag na de positieve test van je kind bij de GGD testen. Negatief? Laat je dan na vijf dagen opnieuw testen bij de GGD, ook als je geen klachten hebt.

Hoe lang in quarantaine?

Maar dat is natuurlijk nog geen antwoord op de vraag: hoe lang moet je in quarantaine als je kind corona heeft? Dat zit zo:

  • Wel voldoende beschermd? Als je kind in isolatie kan blijven op zijn of haar kamer, dan blijf je tot tien dagen na het laatste fysieke contact met je kind in quarantaine. Laat je wel op de vijfde dag testen. Is de test negatief? Dan mag je weer naar buiten.
  • Niet voldoende beschermd? Of is het niet mogelijk om afgezonderd te blijven van je kind? Dan moet je tien dagen in quarantaine blijven vanaf het moment dat je kind niet meer besmettelijk is. Laat je meteen de eerste dag bij de GGD testen. Negatief? Laat je dan na vijf dagen opnieuw testen bij de GGD. Als de tweede test ook negatief is, mag je weer naar buiten.

Mocht je meerdere kinderen hebben, dan kunnen zij na elkaar corona krijgen. In dat geval gelden steeds dezelfde regels opnieuw. Mocht je tussendoor zelf corona hebben, dan mag je uit isolatie als het minimaal zeven dagen geleden is na het begin van je klachten én je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij corona.

Wanneer niet meer besmettelijk?

Een kind is minimaal zeven dagen besmettelijk, dit kan langer zijn als hij of zij nog klachten heeft. Pas als een kind na zeven dagen 24-uur klachtenvrij is, kan hij of zij het virus niet meer overdragen. Dat geldt ook voor volwassenen.

Wat als je kind helemaal geen klachten heeft?

Heeft je kind helemaal geen klachten, terwijl hij of zij wel positief is getest? Dan gaat het RIVM uit van besmettelijkheid tot en met vijf dagen na de positieve test van je kind.

Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden