null Beeld

Hoe voorkom je miskopen?

VrouwOnline.nl

Wij geven je 10 tips.

Wij vrouwen houden van shoppen. Niet voor niets doet 70% van de vrouwen één miskoop per maand. Schoenen, tassen, shirts, het maakt niet uit. Toch heb je achteraf soms spijt van je aankoop. Het topje dat je gekocht hebt blijkt toch niet bij je leuke rok te passen of het heeft niet de juiste maat. Dat is natuurlijk jammer voor je portemonnee. Maar hoe komt het eigenlijk dat we een miskoop begaan en hoe voorkomen we het?

Wanneer begaan wij miskopen?

Wanneer de uitverkoop begint, zijn wij er als de kippen bij om onze slag te slaan. Toch is dat niet het slimste om te doen. In de uitverkoop begaan wij veel sneller miskopen. Omdat het goedkoper is, denken we er minder goed over na. Ook op vakantie begaan wij vaak een fout. Je wilt per se een souvenir als aandenken en koopt dan toch weer een topje, jurkje, een paar schoenen of een nieuwe bikini. Thuisgekomen blijk je er dan toch niet zo blij mee te zijn. Als je ruzie hebt met je partner, kan je ook beter niet winkelen. Uit frustratie zou je de hele winkel leegkopen zonder na te denken. Dan kom je thuis met, je raad het al, alweer een miskoop. Maar wees gerust: je bent echt niet de enige.

Om de miskopen te voorkopen hebben wij tien tips.

Tip 1: Lijstje maken

Maak een lijstje met wat je allemaal kan gebruiken en wees kritisch. Zo voorkom je dat je doorslaat bij het zien van al die leuke pumps, jurkjes en tassen.

Tip 2: Passende kleding

Je hebt de schoenen van je dromen gevonden, maar ze hebben ze niet meer in jouw maat. Koop ze dan niet. Een te kleine of grote schoen is niet goed voor je voeten en het loopt niet lekker. Hetzelfde geldt voor kleding, koop alleen kleding die goed past.

Tip 3: Heb ik het wel nodig?

Denk na over de vraag: ‘Heb ik dit echt wel nodig?’ Soms heb je tien dezelfde kledingstukken in je kledingkast liggen, maar dan kom je toch weer thuis met datzelfde witte shirt. Denk daarom eerst na voor je iets koopt.

Tip 4: Ruilen of terugbrengen

Koop altijd bij zaken waar je de aankopen mag ruilen of terugbrengen. Wanneer je thuis komt en je weet zeker dat je het toch niet zal dragen of niet vaak, ruil het dan in. Hiervoor ontvang je vaak een tegoedbon. Besteed deze dan aan iets waarvan je absoluut zeker bent dat je het zal dragen.

Tip 5: Schoenen kopen

Koop nooit schoenen aan het eind van de dag. Je voeten zijn dan vaak een beetje opgezet door de warmte. Thuis passen ze dan vaak niet helemaal goed meer.

Tip 6: Eigen mening

Luister niet altijd naar de mening van anderen. Als je jezelf niet zeker voelt in de kleding of het zit ongemakkelijk, koop het dan niet. Vind je omgeving toch dat het leuk staat? Luister dan niet naar die mening. Ook al staat het kledingstuk nog zo leuk, je trekt het toch niet aan. Voordat je het weet heb je weer iets dat in de kast blijft liggen.

Tip 7: Te duur

Koop nooit dingen die je eigenlijk te duur vindt, ook al is het nog zo leuk. Vaak is het zo dat wanneer je iets heel duurs koopt, je het niet vaak aantrekt. Je wacht op een speciale gelegenheid om het aan te trekken of je bent bang dat je nieuwe jurkje vies wordt of je hak beschadigt. Als je ze toch gekocht hebt, draag het dan! Niets is zo zonde als het dure kledingstuk in de kast te laten verstoffen.

Tip 8: Levensstijl

Koop niet iets dan niet bij je levensstijl past. Draag je normaal nooit jurken, koop ze dan ook niet. Of je moet er zeker van zijn dat je deze wel gaat dragen. Ook al moet je voor een gelegenheid netjes zijn, koop dan een nette broek met een leuk topje die je later ook nog eens aan kan en wil. Wedden dat je er dan ook stralend uitziet?

Tip 9: Twijfel

Bij twijfel niet kopen! De kans is groot dat je het toch niet draagt en dat je later spijt krijgt van je aankoop.

Tip 10: Trendgevoelige items

Koop niet te veel trendgevoelige items. Wanneer het in de winkel hangt, denk je vaak: dat is leuk! Maar na een paar weken kun je het zomaar weer beu zijn. Het is verstandiger om voor een tijdloos colbert of een goede jeansbroek te gaan, waar je jarenlang plezier aan beleeft.

Het je hierna toch nog een miskoop gedaan? Geen nood! Maak dan iemand blij via mijnmiskoop.nl.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden