Hoe weet je wanneer de overgang is afgelopen?   Beeld Getty Images
Hoe weet je wanneer de overgang is afgelopen?Beeld Getty Images

Hoe weet je wanneer de overgang is afgelopen?

We krijgen er als vrouw allemaal mee te maken: de overgang. Op een bepaald moment stop je met menstrueren en start een nieuwe periode in je leven. Maar welke fases horen hierbij en wanneer weet je wanneer de overgang er weer op zit? We leggen het uit!

Manon van den OortGetty Images

De overgang vindt meestal plaats als je tussen de 45 en 55 jaar oud bent en het is een proces dat meerdere jaren duurt. Het proces heeft 3 fases: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze.

De drie fases van de overgang

De eerste signalen herkennen vrouwen vaak wel: de menstruatie wordt onregelmatig en je kunt opvliegers krijgen. Dit is het moment dat premenopauze wordt genoemd. Zodra je ongesteldheid helemaal uitblijft zit je in de menopauze en de periode na je laatste menstruatie noemen ze de postmenopauze.

Overgangsproces van ongeveer vijf jaar

Het overgangsproces van deze drie fasen duurt gemiddeld vijf jaar. De postmenopauze (vanaf het moment dat je helemaal niet meer ongesteld wordt) duurt ongeveer twee tot vijf jaar en daarna zie je de balans weer terugkomen. Je hormoonhuishouding is verstoord (je eierstokken maken geen hormonen meer aan) en moet hersteld worden. Je lichaam maakt de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid.

Hormoonhuishouden hersteld


Aan het einde van de postmenopauze kun je aan verschillende dingen merken dat je hormoonhuishouden hersteld is. Zo blijft je humeur meerdere weken achter elkaar stabiel en krijg je weer meer energie, focus en levenslust. Het nachtelijk zweten zal minder worden net als je opvliegers. Je lichaam staat niet meer in het teken van vruchtbaarheid maar je kunt nu jezelf gaan ontdekken … en dat is voor veel vrouwen een bevrijdend gevoel.

Bron: Avogel, Ymea

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden