null Beeld

Hoe werkt het rouwproces bij jongeren?

VrouwOnline.nl

Hoe ouders kunnen helpen bij het rouwproces van hun puber.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je tienerdochter of -zoon in aanraking kwam met de dood van een grootouder, klasgenootje of zelfs een moeder of vader... Weet jij hoe jouw puber omgaat met rouw? En belangrijker nog: hoe kan jij als ouder helpen in het rouwproces?

Rouwverwerking is al moeilijk genoeg, daarnaast bevinden jongeren zich al in een rollercoaster van emoties. Ook gaat elke puber anders om met verlies. De ene praat honderuit, huilt aan een stuk door of trekt zich terug. Of het nou om de dood van een geliefd huisdier gaat of een beste vriend of vriendin.

Als ouder is het niet gemakkelijk om je kind bij te staan tijdens het rouwproces. Het blijft toch een lastig onderwerp waar niet iedereen graag over praat. Toch is het verstandig, want het is een belangrijk onderdeel van de verwerking van verlies. Een jong volwassene weet soms niet om te gaan met zijn emoties. Daarbij heeft hij of zij de steun van zijn moeder of vader nodig. De vraag is: hoe pak je dat als ouder het beste aan?

Hulp nodig?

Natuurlijk zijn er meer ouders die worstelen met het onderwerp. Daarom wil Monuta ouders helpen om hun rouwende kind beter te kunnen steunen in de moeilijke periode. Monuta biedt op evenstilstaanbij.nl allerlei mogelijkheden waar ouders van rouwende pubers terecht kunnen voor informatie, advies en steun.

Zo kun je onder andere deelnemen aan een gratis online seminar op 16 december met Anita Witzier en rouwdeskundige Leoniek van der Maarel, lezingen bezoeken, praten met lotgenoten op het forum Wie Troost Mij en aan de Sterrenhemel een ster plaatsen samen met uw kind ter nagedachtenis.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden