Code rood Nederland Beeld Getty Images
Code rood NederlandBeeld Getty Images

Hoe zit het met je vakantie als Nederland code rood krijgt?

Door het stijgend aantal besmettingen is de kans groot dat Nederland volgende week rood of zelfs donkerrood kleurt op de Europese coronarisicokaart. Wat betekent dit voor je vakantie?

RedactieGetty Images

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDE) geeft alle landen in Europa een kleurcode. Deze kleuren hebben te maken met de besmettingscijfers van de laatste twee weken. Ze kijken ook naar het percentage positieve test van het totaal aantal uitgevoerde test.

Oranje en groen

Eind juni ging Nederland nog van rood naar oranje op de coronarisicokaart. De besmettingscijfers waren in het noorden van ons land zelfs zo laag dat Friesland en Groningen groen kleurden.

Maar sinds deze week gaat het weer de verkeerde kant op. Als we op deze manier doorgaan, met dagelijks 31,4 besmettingen per 100.000 inwoners, zal Nederland volgende week rood of zelfs donkerrood kleuren.

Nederlandse reizigers

Dit kan gevolgen hebben voor je vakantie. Zo kunnen Nederlanders aan extra regels moeten voldoen. Het kan zelfs zo zijn dat we niet meer welkom zijn in sommige landen. Lidstaten van de Europese Unie kijken namelijk naar de kaart van het ECDC en kunnen op basis van de kleur beslissen om voorwaarden en inreisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit een bepaald land.

(Donker)rood

Maar let op: de ECDC-kaart is geen officieel reisadvies. Een rode kleurcode betekent niet dat je coronapaspoort ongeldig is. Pas als het ministerie van Buitenlandse zaken het reisadvies aanpast, kan er wat veranderen voor de Nederlandse reizigers. Zo kan het ene land besluiten om toeristen te blijven verwelkomen, terwijl een ander land toeristen weigert om zo verspreiding van het virus tegen te gaan.

Actuele informatie bijhouden

Code rood hoeft dus niet te betekenen dat je niet op vakantie kunt. Delen van Spanje zijn al een week rood op de kaart, en toch zijn Spanjaarden nog wel welkom in Nederland.

Maar het is dus wel belangrijk dat je de actuele regels goed in de gaten houdt. De coronaregels kunnen regelmatig veranderen. Check ook altijd meerdere bronnen. Voor actuele informatie informatie kun je onder andere kijken op de website van de ANWB en Nederland wereldwijd.

Mocht je vakantie helaas niet doorgaan: reisvlogger Bonnie heeft een paar handige tips bedacht om toch dat vakantiegevoel te krijgen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden