null Beeld

Hoe zorgelijk is de nieuwe mutatie van de Britse variant?

In Utrecht zou een nieuwe mutatie van de Britse variant op het coronavirus zijn ontdekt. Moeten we ons hier zorgen over maken?

Demi Schoenmakers

En zijn al een tijdje zorgen over de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten op het coronavirus. Nu is er wéér een nieuwe mutatie ontdekt. Wat betekent dit?

Verandering

Dinsdag bracht het RIVM het nieuws dat in de regio Utrecht bij een positief getest persoon een mutatie van de Britse variant is aangetoond. Deze mutatie wordt ook wel E484K genoemd en is een verandering in het spike-eiwit. De eiwitten van virusvarianten kunnen zich mogelijk beter aan menselijke cellen hechten, waardoor het virus besmettelijker is.

Verkeerde letters

Om deze complexe mutatiematerie beter te begrijpen, komt immunoloog Ger Rijkers met een eenvoudige vergelijking. Je lichaam is geen computer en maakt dus soms fouten. Stel je moet strafregels schrijven, dan zou een computer geen enkele fout maken. Maar als je dat met de hand doet, sla je soms een letter of woord over. "Je kunt een eiwit nog het best vergelijken met een woord van zo'n honderd letters", zegt Rijkers tegen RTL Nieuws. "Die letters staan voor de aminozuren. Daar zijn twintig verschillende van. Als bij het overschrijven van dat woord op plek 484 de letter E verandert in een K, dan heb je een mutatie."

Grote zorgen

Experts zijn bezorgd omdat ze bang zijn dat de extra mutatie het virus zodanig verandert dat het gevolgen heeft. Zo kan de immuniteit die we aan het opbouwen zijn geen garanties meer bieden voor een herbesmetting. Daarnaast kunnen coronavaccins misschien niet voldoende bescherming bieden.

Onderzoeken in Zuid-Afrika tonen aan dat de coronavaccins een verminderde werking hebben bij de mutaties. Experts vrezen dat dat komt omdat de Zuid-Afrikaanse variant de E484K-mutatie draagt. Gelukkig kunnen vaccins wel vrij makkelijk worden aangepast.

Sneller vaccineren

Belangrijk is in ieder geval dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Hoe meer je het virus terugdringt, hoe kleiner de kans op nog meer varianten. Maar dat moet wel wereldwijd gebeuren. Het is dus belangrijk dat de vaccins eerlijk verdeeld worden. Dit is in ieder geval wanneer jij naar verwachting ingeënt kunt worden met het coronavaccin.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, RTL Nieuws, AD. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden