null Beeld

Hoera: de mannenpil lijkt er binnenkort dan tóch te komen

Als je geen anticonceptiepil wil slikken of spiraaltje wil hebben, kun je natuurlijk kiezen voor een condoom. Maar ook dat heeft nadelen. Een mannenpil zou voor ons vrouwen toch wel een fijne oplossing kunnen zijn. Die bestaat nog niet, maar daar lijkt binnenkort verandering in te komen.

Anne-Flore Muller

Hoe fijn zou het zijn als we niet langer iedere dag een pil zouden slikken om een zwangerschap te voorkomen? Of niet langer pijn zouden moeten lijden tijdens het zetten van een spiraaltje? Precies. Wij staan te springen voor een mannenpil.

Veilige mannenpil

Het onderzoek naar een anticonceptiepil voor mannen loopt al langer, maar het nu is voor het eerst een pil ontwikkeld die alle belangrijke testen heeft doorstaan. De veiligheid en betrouwbaarheid van deze nieuwe anticonceptiepil voor het mannelijke geslacht werd getest onder 40 gezonde en vruchtbare mannen. En de resultaten wijzen uit dat de pil werkt, veilig is en nog nauwelijks bijwerkingen met zich meebrengt ook.

Minder testosteron

In de pil zit naast aangepast testosteron ook progestine, een stofje dat de spermaproductie remt. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat het testosteronniveau van de man daalt, waardoor de spermaproductie afneemt. Bang zijn voor een verlaagd libido door deze pil hoeft niet. “Onze resultaten suggereren dat deze pil de spermaproductie laat afnemen, terwijl het libido behouden blijft,” vertelt onderzoeker Christina Wang.

Meer onderzoeken

Toch moeten er nog meer testen gedaan worden voor de pil daadwerkelijk op de markt kan komen. De onderzoeken duurden maar 28 dagen, aangezien er eerst duidelijk moest worden of er grote bijwerkingen waren. Nu blijkt dat de pil veilig is, willen de onderzoekers de testen minstens 60 tot 90 dagen te laten duren.

Christina vertelt: “Veilige, omkeerbare hormonale anticonceptie voor mannen zou binnen 10 jaar beschikbaar moeten zijn."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Scientias. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden