null Beeld

Hoeveel kom jij aan deze kerst?

Kerstdiners, chocoladeletters, appelflappen en oliebollen: december is een maand waarin we (behoorlijk) wat lekkere dingen eten. En dat zorgt er vaak voor dat we aankomen tijdens de feestdagen.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waarin een grote groep mensen werd gemeten voor, tijdens en na de feestdagen, om zo het verband tussen het lichaamsgewicht en de periode van het jaar vast te stellen. Uit één van die onderzoeken blijkt dat veel mensen in de winter sowieso gemiddeld een halve of hele kilo aankomen, omdat ze dan minder bewegen.

Tussen de 0,5 en 6 kilo

Hoeveel kilo's mensen gemiddeld aankomen tijdens de kerst, verschilt per onderzoek. Bij het ene onderzoek was de gemiddelde gewichtstoename 0,37 kilo, bij het andere maar liefst 4,4. Over het algemeen komen mensen tussen de 0,5 en 6 kilo aan. Alleen mensen die overgewicht of obesitas hebben, komen meer aan: tussen de 6,1 en 8,8 kilo.

LEES OOK: VAN NAAKT SLAPEN VAL JE AF

Routines doorbreken

We komen niet alleen aan doordat we meer eten tijdens de feestdagen, maar ook omdat we onze normale routines doorbreken als we vakantie hebben. Zo sporten we vaak niet of minder tijdens de kerstvakantie. Als je wilt voorkomen dat je aankomt, blijf dan vooral bewegen. Volgens wetenschappers kun je als je 100 calorieën per dag minder eet, al voorkomen dat je flink aankomt. Dat komt overeen met een koekje minder. Moet lukken toch?

Bron: The Daily Mail. Beeld: Dafne Ederveen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden