null Beeld

Hof geeft de Staat gelijk: invoering avondklok was in orde

Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat bij de avondklok terecht gebruikt is gemaakt van Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Het hof staat dus niet achter het oordeel van de rechter op 16 februari. 

Online redactie Libelle

De stichting Viruswaarheid spande een rechtszaak aan tegen de Staat vanwege de avondklok. De voorzieningenrechter kwam op 16 februari tot de conclusie dat bij het invoeren van de avondklok onterecht gebruikt is gemaakt van de Wbbbg, aangezien deze wet alleen is bedoeld voor acute noodsituaties. De rechter vond het coronavirus geen acute noodsituatie.

Hier was de Staat het niet mee eens en ging in hoger beroep, ook in verband met de avondklokboetes die de afgelopen weken zijn uitgedeeld. De politie heeft namelijk inmiddels al tienduizenden boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de maatregel.

Voldoende aanleiding

"Het gerechtshof heeft echter geoordeeld dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken", staat in een verklaring van het gerechtshof. "De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team."

Spoedwet

Deze uitspraak heeft geen invloed op de avondklok, want het kabinet heeft met een spoedwet maatregelen genomen om de avondklok hoe dan ook door te laten gaan. Deze spoedwet is al door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen. Dat betekent dat de avondklok juridisch is geregeld door het kabinet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rechtspraak.nl. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden