Hoge bloeddruk? Eet je gezond!

Wetenschappers hebben namelijk genen ontdekt die het risico op hoge bloeddruk, een beroerte en hart- en vaatziekten voorspellen. Deze ziektes vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. De uitkomsten zijn belangrijk voor ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Wat kun je doen?

Het is zinvol om te weten dat een hoge bloeddruk in sommige gevallen genetisch bepaald is. Maar ondertussen helpt dat niet tegen de hoge bloeddruk die je nu hebt. Dus is het tijd om actie te ondernemen. Bij een langdurig hoge bloeddruk zal je medicijnen voorgeschreven krijgen van je huisarts. Maar je kunt zelf ook veel doen, vooral op gebied van beweging en voeding.

Iedereen weet dat gezond eten, minder gebruik van zout en minder alcohol drinken, helpt tegen een hoge bloeddruk. Ook stoppen met roken en dagelijks dertig minuten bewegen zijn erg belangrijk.

Wat kun je eten?

Gezonde voeding helpt om de bloeddruk te verlagen. De volgende voedingsmiddelen zijn erg gezond voor iemand met een hoge bloeddruk:

Rijpe bananen

Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van rijpe bananen helpt tegen een hoge bloeddruk. Rijpe bananen bevatten gemiddeld zo’n 360 milligram kalium. Het blijkt dat de natuurlijke aanvoer van kalium er voor zorgt dat de bloeddruk daalt.

Watermeloen

Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat het eten van watermeloen helpt tegen een hoge bloeddruk. Een watermeloen is rijk aan vitamine A, B6, C en veel vezels. Bovendien is het een goede bron van kalium, wat ook bloeddrukverlagend werkt.

Knoflook

Knoflook is een goede aanvulling op de medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Maar dit wel met mate! Knoflooksupplementen moeten alleen gebruikt worden na het inwinnen van medisch advies. Knoflook kan namelijk ook bloedverdunnend werken.

Bron: Healthylives

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden