Hollandse erwtensoep

Hoofdgerecht voor 6-8 personen

Libelle Admin

500 g spliterwten

3-4 schouderkarbonades of ca. 1 kg varkens­ribbetjes

250 g mager, gezouten spek (zuurkoolspek), mager

3 preien, in ringen

1 kleine knolselderij, in reepjes

1 grote rookworst

2 grote aardappelen, in blokjes

5 el fijngesneden kruiden (bladselderij en bladpeterselie)

plakjes roggebrood

grove mosterd

Bereidingswijze snert:

  1. Spoel de spliterwten af onder koud stromend water en breng ze met circa 3 l water aan de kook.
  2. Voeg de karbo­nades en het spek toe en laat alles circa 1½-2 uur zachtjes koken. Kook de prei en knolselderij de laatste 30 min. mee.
  3. Voeg de rookworst en aardappelen toe en laat de soep nog circa 30 min. koken (pas op voor aanbranden).
  4. Neem de worst, karbonades en spek uit de pan.
  5. Snijd het vlees van de karbonades (of ribbetjes) en verdeel het in stukjes. Snijd de worst in plakjes en leg vlees en worst terug in de soep.
  6. Bestrooi voor serveren met de kruiden.
  7. Snijd het spek in plakjes en serveer dit op met mosterd bestreken roggebrood.

Bereidingstijd: 2-2½ uur.

Circa 625 kcal p.p. (met 1 plak roggebrood).

Groene spliterwten

Spliterwten zijn groene erwten waarvan het vliesje is verwijderd en die in tweeën zijn gesplitst. Het voordeel van spliterwten is dat ze niet geweekt hoeven te worden en dat ze tijdens de bereiding uiteen vallen. Groene spliterwten worden voornamelijk in West-Europa gegeten.

PRODUCTIE EN RECEPTUUR: Marlies Batelaan. FOTOGRAFIE: Renée Frinking.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden