null Beeld

Hollandse Nieuwe officieel een Nederlandse specialiteit

Je vindt ’m heerlijk met wat uitjes en zuur of krijgt er juist de rillingen van in zo'n rauw stuk vis happen. Hoe het ook zij: de Hollandse Nieuwe is sinds donderdag officieel een traditionele specialiteit uit Nederland. 

Hier in Nederland wisten we het natuurlijk al lang, maar nu is het ook op Europees niveau erkend: de maatjesharing, oftewel de Hollandse Nieuwe, is een echte Nederlandse specialiteit. De traditionele manier waarop de jonge haringen worden gekaakt, gerijpt en gezouten is door Brussel erkend. Ook de Duitse benaming, Holländischer Matjes, is Europees beschermd.

LEES OOK: ONZE 10 FAVORIETE RECEPTEN MET HOLLANDSE NIEUWE

Kaaskoppen

De Europese lijst met traditionele specialiteiten telt ruim 1290 producten. Op de lijst staan onder meer mozzarella en verschillende Belgische biersoorten. Alle producten op de lijst zijn gegarandeerd op traditionele wijze bereid. Dat we in Nederland echte kaaskoppen zijn, bewijzen de Nederlandse specialiteiten die al eerder de lijst haalden. Dit staat er nog meer op:

  • Opperdoezer Ronde
  • Boeren Leidse met sleutels ​
  • Kanterkaas, Kanternagelkaas, Kanterkomijnekaas
  • Noord-Hollandse Edammer
  • Noord-Hollandse Gouda ​
  • Westlandse Druif
  • Boerenkaas
  • Edam Holland
  • Gouda Holland
  • Basterdsuiker
  • Hollandse Geitenkaas
  • De Meerlander

Welke in dit lijstje is jouw favoriet?

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden