null Beeld

Holocaust-overlever en schrijver Elie Wiesel overleden: dit zijn zijn 6 mooiste uitspraken

De Amerikaans Joodse schrijver en Auschwitz-overlevende Elie Wiesel is op 87-jarige leeftijd overleden. Wiesel beschreef in zijn boeken zijn ervaringen in het concentratiekamp.

Tessa Heinhuis

Zijn bekendste boek is Nacht. Behalve schrijver was hij onder andere professor aan de universiteit van Boston. Hij zette zich naast zijn werk altijd fanatiek in voor mensenrechten. Hij ontving daarom in 1986 de Nobelprijs voor de vrede.

Droevig

Maar hij kende ook vele moeilijke tijden in zijn leven. Wiesel werd in 1928 in Roemenië geboren. In 1944 werd hij tijden de Tweede Wereldoorlog samen met zijn familie naar Auschwitz gedeporteerd waar zijn moeder en jongste zus de dood vonden. Zijn vader overleed later in het kamp Buchenwald.

Elie heeft prachtige woorden gesproken en opgeschreven. Dit zijn 6 van zijn mooiste uitspraken:

  • "Vrede is ons cadeau aan onszelf"
  • "Soms, zelfs als je verliest, win je"
  • "Als iemand niet dankbaar kan zijn, dan mist diegene iets in zijn of haar mensheid"
  • "De meest mensen denken dat schaduwen altijd wezens of objecten volgen. Maar de waarheid is dat zij ook ideeën, woorden, wensen, daden, impulsen en herinneringen volgen."
  • "Er zijn tijden dat we geen macht hebben om ongelijkheid tegen te gaan, maar er moet nooit een tijd komen dat we niet eens protesteren."
  • "Schrijf alleen dat wat jij alleen kunt schrijven."

LEES OOK:

Bron: Good Reads. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden