Vaccinatie Beeld Getty Images
VaccinatieBeeld Getty Images

Honderdduizenden mensen niet goed beschermd na vaccinatie door afweerproblemen

In Nederland hebben honderdduizenden mensen niet of nauwelijks baat bij de vaccinaties tegen het coronavirus. Dit komt door problemen met hun afweersysteem.

RedactieGetty Images

Dat maakte ZonMw, een grote organisatie voor medisch-wetenschappelijk onderzoek, volgens de NOS vandaag bekend.

Onderzoeksresultaten

Sinds begin dit jaar lopen in Nederland acht studies naar verschillende subgroepen patiënten die kampen met een verminderde afweer. Deze studies worden in nauwe samenwerking tussen de Nederlandse UMC’s uitgevoerd.

In een webinar heeft ZonMw dinsdag de eerste resultaten van vier studies bekendgemaakt. Deze resultaten zijn nog niet gepubliceerd of beoordeeld door vakgenoten.

Afweerproblemen

Uit de studies blijkt dat honderdduizenden Nederlanders niet of nauwelijks beschermd zijn tegen SARS-CoV-2. Een groot deel van deze mensen maakt geen antistoffen en afweercellen aan. De rest produceert te weinig om er daadwerkelijk baat bij te hebben. Andere vaccinaties geven bij deze patiënten overigens vergelijkbare problemen.

Risico

Mensen die niet goed reageren op de vaccins zijn patiënten die afweeronderdrukkende medicijnen slikken, transplantatiepatiënten, (bloed)kankerpatiënten en mensen met aangeboren aandoeningen van het immuunsysteem. Verder lopen mensen met HIV en mensen met het syndroom van Down ook risico.

Goed nieuws voor nierpatiënten

Gelukkig is er ook wat positief nieuws. Over het algemeen hebben ernstige nierpatiënten een drie tot vijf keer hogere kans om te overlijden aan covid-19 dan gemiddeld. Wat blijkt? De vaccinaties bij sommige patiënten blijken beter te werken dan verwacht. De studie over de vaccinatie van nierpatiënten leverde namelijk best gunstige uitkomsten op voor patiënten met nierfalen en dialysepatiënten. Meer dan 80% van die patiënten maken na volledige vaccinatie voldoende antistoffen aan.

Longtransplantaties

Patiënten die een longtransplantatie hebben ondergaan en een besmetting met corona hebben overleefd, bouwen ook een goede afweer op na vaccinatie. Dit geldt ook voor patiënten op de wachtlijst voor een longtransplantatie.

Maar uit de onderzoeken blijkt wel dat een groot deel van de patiënten met een longtransplantatie die nog geen corona heeft gehad, helaas niet voldoende afweerstoffen aanmaakt.

Grote verschillen

Ook van de mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan, reageerde meer dan de helft niet of onvoldoende op de prikken.

Bij patiënten met bloedkanker, lymfeklierkanker en aangeboren aandoeningen van het afweersysteem zijn de verschillen heel groot. Waar sommigen totaal geen antistoffen aanmaakten, deden anderen dit wel voldoende.

Mogelijke oplossing

Een derde of zelfs vierde prik zou de bescherming voor deze patiënten met afweerproblemen wellicht kunnen verbeteren, maar om dit zeker te weten moet er meer onderzoek gedaan worden. Toch zal dit niet voor alle subgroepen gelden.

Bron: NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden