Honderden mensen stierven doordat ic’s vol lagen met coronapatiënten Beeld Getty Images
Honderden mensen stierven doordat ic’s vol lagen met coronapatiëntenBeeld Getty Images

Hartverscheurend

Honderden mensen overleden doordat ic’s vol lagen met coronapatiënten

Tara StokdijkGetty Images

Triest nieuws: tijdens de pandemie zijn er honderden mensen die iets anders onder de leden hadden dan corona gestorven omdat er geen plek voor hen was op de intensive care.

De Samenwerkende KwaliteitsRegistraties (SKR) hebben onderzoek gedaan naar de impact van de coronapandemie op de zorg op basis van de gegevens van meer dan 10 miljoen patiënten in Nederland. Ze hebben hierbij samengewerkt met wetenschappelijke verenigingen. Dit is het eerste grootschalige onderzoek naar de zorg in 2020.

Schrikbarende cijfers

Uit dit onderzoek is het schrikbarende feit gekomen dat honderden niet-coronapatiënten zijn gestorven omdat de intensive care bij veel ziekenhuizen vol lag met coronapatiënten.

Vierhonderd patiënten overleden

Van de 80.000 patiënten die door een ongeval, zoals bijvoorbeeld een val in huis of een ongeluk met een e-bike, letsel op liepen en in het ziekenhuis belandden, overleed in 2020 2,9%. In 2018 en 2019 was dat nog 2,4%. Loek Leenen, traumachirurg en afdelingshoofd van het UMC Utrecht legt uit: “Op basis daarvan concluderen wij dat de enorme ic-beddenschaarste en de daarop gemaakte keuzes hebben geleid tot patiëntselectie met nadelige gevolgen. Het is een boude conclusie, maar dit betekent dat in coronatijd dus vierhonderd patiënten meer overleden zijn.”

Nierpatiënten

Ook voor nierpatiënten aan de dialyse waren de gevolgen van corona groot. 20% van het totale aantal dialysepatiënten overleed in 2020. Dat is 15% meer dan de jaren ervoor.

Kankeroperaties en transplantaties

Daarnaast zijn er in 2020 tweeduizend minder complexe kankeroperaties uitgevoerd en werden transplantaties tijdens de eerste coronagolf compleet stilgelegd. Ook werden de bevolkingsonderzoeken naar darm- en borstkanker tijdelijk stilgelegd. Voor veel mensen was de drempel daarnaast hoog om in coronatijd naar de huisarts te gaan, bij bijvoorbeeld een verdachte huidplek of knobbel. De gevolgen hiervan zijn (nog) niet te overzien.

Annet en Frank werkten allebei in de corona-brandhaard

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden