Zorgmedewerkers dreigen baan te verliezen door long covid Beeld Getty Images/iStockphoto
Zorgmedewerkers dreigen baan te verliezen door long covidBeeld Getty Images/iStockphoto

Honderden zorgmedewerkers dreigen baan kwijt te raken door long covid

Zeker 500 zorgmedewerkers dreigen binnenkort hun baan kwijt te raken, omdat ze inmiddels twee jaar ziek thuis zitten met long covid. Er moet een tegemoetkoming voor hen komen, pleit vakbond FNV.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

De uitkering die zij anders gaan krijgen, kan ze flink in de schulden werken. Terwijl het gros van hen besmet raakte óp de werkvloer.

Zorgmedewerkers met long covid

Ambulancemedewerkers, ziekenhuispersoneel, verpleeghuis- en thuiszorgmedewerkers: ja, ook de mensen in de frontlinie van de coronacrisis kampen met long covid. Langdurige coronaklachten waardoor ruim 500 van hen al zó lang thuis zitten, dat ze in maart hun baan dreigen te verliezen. Na twee jaar kom je namelijk in de WIA-uitkering terecht. Je bent dan arbeidsongeschikt verklaard. En daardoor dreigen die zorgmedewerkers ook nog eens diep in de schulden te komen.

Tegemoetkoming

Met die uitkering gaan zorgmedewerkers er meer dan 30 procent op achteruit. Volgens het FNV kan het zelfs zo hoog oplopen dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen en daardoor hun huis moeten verkopen. Daarom pleit de vakbond voor een financiële tegemoetkoming, met spoed.

Besmet op werk

Van de 1850 zorgmedewerkers die zich tot nu toe bij FNV meldde, denkt 70% op werk besmet te zijn met het coronavirus. Tijdens de eerste golf tussen maart en juli 2020 waren de richtlijnen op werk nog onduidelijk. Ook werkten veel zorgmedewerkers zonder de juiste beschermingsmiddelen. Ze móésten wel, maar zijn daar nu dus zelf het slachtoffer van. Zoals thuiszorger Gerrit (58), die corona opliep omdat mondkapjes ‘niet nodig’ waren. Wie is daar dan verantwoordelijk voor?

Besluit nemen

Afgelopen week namen Kamerleden een motie aan om deze zorgmedewerkers te compenseren. De Gezondheidsraad komt in het eerste kwartaal van dit jaar met een advies over long covid. Op basis daarvan beslist het ministerie van Volksgezondheid of en welke specifieke groepen ondersteuning moeten krijgen.

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg, zegt er tegen NOS al wel het volgende over: “Het is heel naar dat zorgprofessionals die twee jaar geleden vooraan stonden bij de bestrijding van covid, mogelijk als gevolg daarvan nu langdurige klachten hebben en daar schade van ondervinden.”

Heeft Nederland corona onderschat? Zorgmedewerkers geven antwoord:

Bron: NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden